Annons

Hur ska vårdtagarna få bra vård om det saknas personal?

Svar till Sven Lundh (SD) och Susanne Lottsfeldt (SD).
Omsorg • Publicerad 13 juli 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Om enhetschefen hade kunnat anställa folk med perfekt språkbruk hade hon redan gjort det. Men hon får jobba med det hon har.
Om enhetschefen hade kunnat anställa folk med perfekt språkbruk hade hon redan gjort det. Men hon får jobba med det hon har.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är märkligt, varje gång man kommer med legitim kritik mot politiken som nu drivs i stat, landsting och kommun så måste det helt plötsligt definieras vilken partitillhörighet man har.

Jag är inte medlem i ett politiskt parti eller aktiv. Jag är en enkel medborgare i denna kommun som ser hur brunhögern försöker få de svaga i samhället att strida mot varandra istället för den politik som faktiskt drabbar dem.

Annons

Jag är helt för en fördelningspolitik som, istället för skattesänkningar till de som redan har allt, ger till dem som har det svårt och den personal som arbetar med dem.

Mitt förslag att flytta flera miljarder i skattesänkningar för överbelånade höginkomsttagare (lipsillar) till vård och omsorg i kommunerna tolkas tydligen som en skattehöjning i SD:s nyspråk. Det visar om inget annat att jag har rätt i min kritik att SD inte kan hantera ekonomin! Och om det gör mig oansvarig i SD:s ögon, då är det helt ok för mig för det säger mer om dem än om mig.

Det faktum att SD inte med ett ord adresserar vårdpersonalen och deras situation visar om inget annat att de är totalt ointresserade av hur de har det. Med det sagt så ska personalen sköta sitt jobb professionellt. Precis som att vårdtagarna ska respektera arbetet som görs för att de ska ha det bra. Men ett språktest kommer inte att adressera dessa problem.

”För om språktestet innebär att det inte kan anställas tillräckligt med folk inom vården så kommer vårdtagarna att råka illa ut. Men det bryr sig inte SD om.”

För jag upprepar, hade Carina Dagbro kunnat anställa folk med perfekt språkbruk så hade hon redan gjort det. Det ligger i hennes intresse att omsorgstagarna har det bra. Men med tanke på att vårdyrket är hårt med arbetsförhållanden som definitivt borde förbättras, utifrån de små medel som brunhögern putsar ut från statskassan, så får hon jobba med det hon har. Det vill säga med personal som är kompetenta men som kanske inte kan språket så bra.

Och återigen, hur ska Hässleholm och övriga kommuner i Sverige klara personalbristen om de inte får anställa folk utifrån brunhögerns unkna värdegrunder? Hur ska vårdtagarna få adekvat vård om det inte finns tillräckligt med personal?

Men det är ännu en fråga som SD duckar för. Och så är det jag som är oansvarig...

Jag har hellre tillräckligt med personal inom vården där vissa inte kan språket så bra, än en vård där det fattas personal och som resulterar i att vårdtagarna far illa.

Nä, jag tycker SD:s svar luktar symbolpolitik då de enbart adresserar en bit av problemet men undviker att synliggöra hela situationen. De plockar ut ett russin och får det att låta som ett smörgåsbord.

För om språktestet innebär att det inte kan anställas tillräckligt med folk inom vården så kommer vårdtagarna att råka illa ut. Men det bryr sig inte SD om. Så länge som diskussionen handlar om invandrarna, istället för SD:s brist på lokal och statlig politik så är allt väl i deras öron.

Rutten politik alltså...

Ulf Nilsson, medborgare

Annons
Annons
Annons
Annons