Annons

Inför avgiftsfri frukost – för varenda unge!

För att orka med en hel skoldag, behålla fokus och undvika såväl magont som huvudvärk behöver alla elever få i sig en stadig frukost. Görs inte detta så är det våra barn som slutligen riskerar att drabbas. Här pratar vi om förödande konsekvenser för barnen, och på sikt även stora kostnader för samhället.
Skolmat • Publicerad 4 mars 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
På Bokelundsskolan i Sölvesborg införs under vårterminen skolfrukost på försök.
På Bokelundsskolan i Sölvesborg införs under vårterminen skolfrukost på försök.Foto: Peter Nyberg

Runt om i landet har skolor den senaste tiden vittnat om allt hungrigare elever och större åtgång på skolmat, allra tydligast märks det när det vankas helg, ledighet och uppehåll från skolan. Den kraftigt ökade inflationen i kombination med dyrare basvaror i matbutikerna drabbar dessvärre många barnfamiljer, särskilt i slutet av månaden när deras marginaler försvunnit. Vi i Vänsterpartiet menar på att inget barn ska behöva sitta med en kurrande mage under skoldagen i vår kommun.

”Detta har redan införts i kommuner som Göteborg och Botkyrka där såväl elever som skolpersonal vittnar om positiva effekter.”

Evidensbaserad forskning belyser vikten av hur mätta magar ger nöjda barn som presterar bättre, vilket i sin tur ger långsiktiga vinster i form av förbättrade studieresultat och lugnare klassrum med mindre oro. Detta har redan införts i kommuner som Göteborg och Botkyrka där såväl elever som skolpersonal vittnar om positiva effekter. Vi i Vänsterpartiet tycker att det borde vara en självklarhet även för Kristianstad att våga ta detta steget och se till att kommunens barn får i sig dagens viktigaste mål – för varenda unges skull!

Annons

Vänsterpartiet föreslår därför:

Att ge förvaltningschef i uppdrag att återkomma till Barn- och utbildningsnämnden med kostnadsberäkning av avgiftsfri frukost på kommunens alla grund- och gymnasieskolor till Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2023-05-13.

Karin Feldt (V), lärare och ledamot i Barn- och utbildningsnämnden

Björn Brynolfsson (V), lärare i Fritidshem och ersättare i Barn- och utbildningsnämnden

Linnea Bengtsson (V), ordförande Vänsterpartiet Kristianstad och ersättare i Kommunstyrelsen

Birgitta Skärström (V), SFI-lärare och styrelserepresentant Vänsterpartiet Kristianstad

Abdikajse Aynan (V), lärare och ledamot i Arbete- och välfärdsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons