Annons

Inför Robin Hood skatt på bankvinsterna

Här kommer ett fantastiskt förslag (tycker jag) om hur vi kan lösa underskottet i våra regioner. Dessa regioner som redovisar negativa siffror varje år. Det handlar om flera miljarder som hade behövts i vården. För är det nånting som har försämrats de senaste åren, så är det vården av oss medborgare.
Vården • Publicerad 14 november 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bankerna borde betala högre skatt på sina enorma vinster, anser skribenten.
Bankerna borde betala högre skatt på sina enorma vinster, anser skribenten.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regionerna tvingas hyra in både sjuksköterskor och läkare till dubbla, ibland trippla kostnader, jämfört med en vanlig lön för dessa yrken. Med detta sagt, så har en del regioner börjat se över kostnaden för hyrläkare och sköterskor.

Orsaken till detta fenomen, är ju att fler och fler av dessa yrken lockas till högre löner, och vem vill inte ha en högre lön?

Annons

Och regionerna hänger inte med den lönesättningen, så omedvetet sitter man i en rävsax. Men det finns hopp. Man skulle kunna lösa detta på ett enkelt sätt i vårt orättvisa samhälle.

Varför inte införa en Robin Hood skatt på bankernas astronomiska vinster? På sex månader var vinsten för de fyra stora bankerna hisnande 79 miljarder eller 120 miljarder kronor på det senaste året!

Eller om bankerna själva hade någon form av frivillig insikt att hjälpa till i samhället. För som det är nu, tjänar man alldeles för mycket pengar på skillnaden mellan inlånings och utlåningsräntan.

Eller så beslutar riksdagen om en ”Robin Hood” skatt som tvingar bankerna att betala en liten del av sina enorma vinster.

Med detta förslag så gynnar det, för det första oss vanliga dödliga till en bättre framtida vård, och för det andra gynnar det bankerna.

Med sitt skamfilade rykte om att bara roffa åt sej våra surt förvärvade pengar, så gör bankerna en god insats för samhället, i detta fallet om pengarna är brännmärkta till vården. Fan trot.

Erik Bergström, Stoby

Annons
Annons
Annons
Annons