Annons

Innebär sosseetik laglöshet?

Ja om man delar de åsikter som Ewa Pihl Krabbe, Ulrika Tollgren och Therese Sturesson för fram i sin debattartikel den 6 december får man själv välja vilka lagar man inte behöver rätta sig efter.
Papperslösa • Publicerad 9 december 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Naturligtvis ska skadade och sjuka papperslösa kunna anlita vården. Men det rimliga är att de efter behandling grips och utvisas.
Naturligtvis ska skadade och sjuka papperslösa kunna anlita vården. Men det rimliga är att de efter behandling grips och utvisas.Foto: Mikael Persson

Nu är det ju så att justering av sekretesslagarna ska utredas. En, enligt min mening, onödig utredning. Det borde vara självklart att man får eftersöka personer som bryter mot svensk lag.

Brottslingar ska inte kunna gömma sig på ett sjukhus.

Annons

Men S-kvinnorna protesterar redan innan de sett resultatet av utredningen. För att förstärka sin argumentation använder de ordet ”angiveri”. Troligen för att få läsaren att associera till Stasi och Gestapo.

Enligt Pihl Krabbe, Tollgren och Sturesson ska de som vistas illegalt i Sverige få fortsätta med det utan att bli eftersökta på alla tillgängliga sätt, för att kunna utvisas. Naturligtvis ska skadade och sjuka kunna anlita vården. Men det är i högsta grad rimligt, att de efter behandling, grips och utvisas. Det innebär att polisen måste informeras om var personen finns och kan gripa vederbörande.

”Jag har inte sett något motsvarande försvar för barnmorskor, och präster, som av religiösa skäl vägrar att utföra aborter eller vigsel av samkönade. Det är tydligen skillnad på vilka som får bryta mot lagarna.”

När det gäller bibliotekariernas farhågor är de knappast relevanta. Vilka av dem som är här illegalt riskerar att besöka bibliotek?

I båda fallen är det, i vart fall, den eftersöktes eget val.

Pihl Krabbe, Tollgren och Sturesson förfasar sig också över att Ian Fernheden utryckt sin åsikt att personer inom vården och biblioteken som motsätter sig en lagändring, borde söka sig ett annat jobb. Jag har inte sett något motsvarande försvar för barnmorskor, och präster, som av religiösa skäl vägrar att utföra aborter eller vigsel av samkönade. Det är tydligen skillnad på vilka som får bryta mot lagarna.

Nu är jag egentligen inte förvånad över att kritiken kommer från vänster. Efter många år som nämndeman känner jag väl till från vilket politiskt håll som obligatorisk frigivning kommit. Trots att en tredjedel av straffet återstår. Under en tid när vänstern helt dominerade rättsväsendet helt, var det till och med halvtidsfrigivning!

Trots att det kommit ny generation av domare sitter andan av att det är synd om de kriminella kvar. Det visar tolkningarna av lagarna som står en avgrund från det allmänna rättsmedvetandet.

Rolf Tronäss

Annons
Annons
Annons
Annons