Annons

Inte bara klimathelgonet Thunberg som ska få synas i debatten

En Kjell Andersson recenserar den 3/12 i Kb/NSk en bok av klimathelgonet (utnämnd av kyrkan) Greta Thunberg.
Klimat • Publicerad 8 december 2022 • Uppdaterad 9 december 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Klimataktivisten Greta Thunberg.
Klimataktivisten Greta Thunberg.Foto: Tim Aro/TT

Första delen av recensionen, som breder ut sig över fyra spalter, handlar om bokens layout: vikt; sidantal; färgsättning; bildsättning; grafer. Allt behandlas närmast vördnadsfullt.

Därefter följer en uppräkning av de från klimathotarna obligatoriskt använda signalorden, som boken tydligen vimlar av: oåterkalleliga förändringar; drastiska minskningar; oerhörda risker; ”utan återvändo”.

Annons

En hel flock nedsättande epitet på de som är oförskämda nog att ha en annan uppfattning i den vetenskapliga diskussionen om klimatet radas upp: dimspridare; klimatförnekare: –fördröjare; -lögnare; högerpopulister (?).

”Elsa Widding tillhör den exklusiva skara som verkligen satt sig in i den vetenskapliga delen av IPCC:s senaste rapport AR6.”

Jag ser med stor spänning fram emot KA:s lika objektiva (obs. ironi) recension av riksdagskvinnan Elsa Widdings nya bok Sunt förnuft om Energi och Klimat. Boken vilar tungt på vetenskap: EW tillhör den exklusiva skara som verkligen satt sig in i den vetenskapliga delen av IPCC:s senaste rapport AR6. Hon har dessutom bjudit in ett antal mycket meriterade vetenskapare som bidrar med egna kapitel.

Månne Kb/NSk bereder utrymme för en fyrspaltig recension även av en bok som representerar en annan sida i klimatdebatten?

Ernst Herslow, Hästveda

...

Svar direkt: Den övervägande delen av världens vetenskapsmän anser att de klimatförändringar världen upplever beror på hur vi agerat och agerar. Men jag tycker att det ska vara tillåtet att anmäla avvikande mening. Vilket Ernst Herslow gjort.

Jörgen Svensson, ansvarig utgivare

Annons
Annons
Annons
Annons