Annons

Inte heller kärleken kan bevisas logiskt

I Kb/NSk den 28 februari ironiserar Ulf Löfgren över att det finns människor som fortfarande tror på en gudomlig skapelse av världen. För mig är inte den främsta frågan hur Gud har skapat oss och hela världen, men varför och vartill.
Skapelsen • Publicerad 7 mars 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Viktigast är hur vi förvaltar och vårdar den jord Skaparen placerat oss på.
Viktigast är hur vi förvaltar och vårdar den jord Skaparen placerat oss på.Foto: Apollo 8 / NASA

De frågorna ligger utanför naturvetenskapens kompetens. Det handlar om meningen med våra liv. Om allt beror på slumpen så är vi bara brickor i ett spel som vi inte kan påverka. Då finns inget som är rätt eller fel, för det blir ju bara som det blir.

På något sätt har alla människor en tro. Hur skulle vi annars kunna fungera? Även vetenskapen bygger på en tro att det finns en logik och ett samspel mellan orsak och verkan. Nej, Gud kan vi inte bevisa. Men så är det med mycket annat i vår tillvaro också. Kärleken till exempel kan inte logiskt ”bevisas”, men vi kan ju uppleva den. Vem vill påstå att kärlek är bara fantasi?

”Jag tror inte att Skaparens viktigaste fråga till oss är hur vi tror att han skapat världen. Långt viktigare är hur vi förvaltar och vårdar den jord han placerat oss på.”
Annons

Skapelsen är en fantastisk verklighet, hur den än har gått till och går till. Biologen och författaren Stefan Edman skriver ”Min allra djupaste källa till engagemang för en rimligare värld heter förundran. Fascination inför skapelsens skönhet, där jag anar den yttersta kraft i tillvaron som vissa av oss envisas med att kalla Gud.”

Jag tror inte att Skaparens viktigaste fråga till oss är hur vi tror att han skapat världen. Långt viktigare är hur vi förvaltar och vårdar den jord han placerat oss på. Jag skulle önska att de som är engagerade för skapelsen och kämpar för miljö och klimat, också skulle lära känna sin Skapare. Lika mycket önskar jag att de som bekänner sin tro och tillber sin Skapare också skulle upptäcka och gå i första ledet för att vårda hans skapelse.

Bo Olsson, medlem i Östermalmskyrkan, och God jord – kristna för miljö och rättvisa

Annons
Annons
Annons
Annons