Annons

Ja, det kommer att handla om allt grönt – inte bara träd

Replik på Kerstin Frodig ”Användningen av kemiska bekämpningsmedel bara ökar”, 1 augusti.
Klimat • Publicerad 9 augusti 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Grönare städer handla inte bara om träd, skriver representanter för Framtidsveckan.
Grönare städer handla inte bara om träd, skriver representanter för Framtidsveckan.Foto: Jessica Gow / TT

Kerstin Frodig har ifrågasatt varför ingen programpunkt under Framtidsveckan för hållbar omställning i september handlar om kemiska bekämpningsmedel. Nej, just frågan om kemiska bekämpningsmedel i lantbruket har vi inte som särskild programpunkt denna gång. Däremot har vi bjudit in stadens restauranger att delta i en kampanjvecka för One Planet Plate som är Världnaturfondens (WWF) koncept för hållbara restaurangmåltider. Vi hoppas att flera restauranger kommer att ha åtminstone en One Planet Plate-måltid på menyn. En One Planet Plate-måltid innebär bland annat att vissa ingredienser måste vara ekologiska samtidigt som hela måltiden inte får generera större utsläpp än 0,5 kg växthusgasekvivalenter.

”Miljövänliga veckan kommer att arbeta för att promota ekologiska livsmedel, det vill säga produktion utan kemiska bekämpningsmedel.”

På Naturskyddsföreningens hemsida finns en sida: ”8 frågor och svar om kemiska bekämpningsmedel”. Här kan Kerstin Frodig finna svar på sina frågor. Naturskyddsföreningen har också nyligen tagit fram en omfattande rapport: ”Lantbruket, samhället och den biologiska mångfalden”. Här framgår föreningens syn på hur ett hållbart jordbruk bör utvecklas.

Annons

Den lokala Naturskyddsföreningens ”handla miljövänligt-grupp” kommer under Miljövänliga veckan (vecka 40) att arbeta för att promota ekologiska livsmedel, det vill säga produktion utan kemiska bekämpningsmedel.

Kerstin Frodig frågar också om lägre växtlighet som blommande buskar, bärbuskar, häckar med mera kommer att behandlas under föreläsningen Grönare städer. Ja, det kommer att handla om allt grönt, inte bara träd.

Som vi skriver i vår artikel om Agenda 2030 (24/7) ”Hög tid att agera för att nå målen – läget är akut”, är hållbarhetsfrågorna verkligen akuta, så handling krävs nu av oss alla: myndigheter, kommuner och regioner, näringsliv, civilsamhälle och enskilda. Därför tackar vi Kerstin Frodig för artikeln och välkomnar henne att delta under vår Framtidsvecka 16–24/9.

Jan Lindelöf,

ordförande i FN-föreningen och sammankallande i styrgruppen för Framtidsveckan

Anita Gunnarsson,

vice ordförande i Naturskyddsföreningen

Michael Dahlman,

sekreterare i Fridays for Future

Annons
Annons
Annons
Annons