Annons

Jag förstår er situation – men är även medveten om vårdens brister

Replik på ”Vi har aldrig krävt perfekt svenska – men vill kunna prata med personalen”, av ”En röd omsorgstagare”, 27 juli.
Äldreomsorg • Publicerad 7 augusti 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vårdare och vårdtagare måste respektera varandra. Hur ska det annars fungera? frågar sig Ulf Nilsson.
Vårdare och vårdtagare måste respektera varandra. Hur ska det annars fungera? frågar sig Ulf Nilsson.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Om ni, en röd omsorgstagare, har blivit illa behandlad av chefen för Hässleholms hemtjänst Carina Dagbro så är jag naturligtvis ledsen för det. Om ni alla vårdtagare är av uppfattningen om att ni inte får vårdare som kan språket så bra och att det orsakar er skada så är det naturligtvis fruktansvärt och jag hoppas att ni kan anmäla detta till en högre instans istället för att ta upp det i tidningar där inget kommer att hända. Det måste vi väl ändå vara överens om?

Jag är gammal nog att förstå er situation och kommer med all sannolikhet att vara precis där ni är nu inom några år. Men jag är också medveten om vårdens brister och den kris som breder ut sig i landet, och även om jag sympatiserar helt med er tillvaro och era önskemål så är jag realist och vet att inget kommer att hända de närmsta åren. Därav min ”blåbruna kritik”.

”Jag kritiserade SD:s replik mot Dagbro och deras orealistiska språkkrav inom vården där konsekvensen blir en personalbrist.”
Annons

Jag kritiserade SD:s replik mot Dagbro och deras orealistiska språkkrav inom vården där konsekvensen blir en personalbrist. Hade ni bara orkat läsa den så hade ni sett att jag visst står för att ni ska få ha det så bra som möjligt. Jag har aldrig kallat er främlingsfientlig eller nazist bara för att ni har framfört önskemål om personal som kan kommunicera med er.

Men om ni på fullaste allvar tror att Dagbro skrev sin insändare utan att ha grund för det, där hon påstår att vissa omsorgstagare och anhöriga har klagat på ett sätt som inte anstår en medmänniska i detta fina land, då är jag rädd för att ni misstar er.

Vårdarna som varje dag kommer och hjälper er är också människor. De ska absolut behandla er med respekt och ge er den vård ni behöver och vara en social kontakt. Utan tvekan. Men det är då också önskvärt att ni vårdtagare ger den respekten tillbaka. Hur ska detta annars fungera?

Åter till ert huvudämne; om jag till exempel vill framföra ett önskemål eller ge konstruktiv kritik om något som jag vill ha förändrat så påtalar jag det på ett respektfullt sätt till rätt person för då vet jag att mottagaren lyssnar och tar emot vad jag sagt. Men, det betyder inte att jag kommer att få som jag vill. Det är jag, och förhoppningsvis ni också vuxen nog att förstå. Och hade Dagbro kunnat anställa folk som kan språket, antingen bra eller perfekt, då hade hon redan gjort det.

En sak till; Dagbro påtalade att några vårdtagare och anhöriga hade betett sig ruttet mot vårdarna, inte alla i kommunen. Det står tydligt i hennes insändare och kan bara misstolkas om man har det som syfte.

Och angående min skattepolitik. SD och de andra högerpartierna valde att sänka skatten för alla som tjänar mer än 50 000 i månaden. Borde inte de miljarderna hellre ha gått till kommunerna och landstingen så att de kan göra så att vårdyrket blir mer attraktivt och locka fler att jobba med er omsorgstagare? Är det verkligen så förvirrat?

Ulf Nilsson

Medborgare

Annons
Annons
Annons
Annons