Jag fryser – var är de sista ljuva åren?

Helt plötsligt – förra långhelgen – så blev alla element iskalla. Temperaturen visade på 3,5 grader mindre än det vanliga.
Elkris • Publicerad 17 maj 2023
Detta är en insändare i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Då man sitter stilla och ser på tv tar jag på mig tjock flanellpyjamas, morgonrock, raggsockar, pälstofflor, vantar och en filt.
Då man sitter stilla och ser på tv tar jag på mig tjock flanellpyjamas, morgonrock, raggsockar, pälstofflor, vantar och en filt.Foto: Janerik Henriksson/TT

Jag ringde några grannar för att höra hur de hade det – men de frös också och gick omkring och nös hela dagarna.

För oss äldre – som mestadels vistas i våra lägenheter – är det ju viktigt att man trivs. Det kan man tyvärr inte längre. Man fryser hela tiden och med jämna mellanrum sätter jag på varmvattenkranen för att värma de frusna händerna.

”Visst, det är elkris men den började ju inte nu i slutet av april och tidigare har det ju varit varmt och behagligt.”

Då man sitter stilla och ser på tv tar jag på mig tjock flanellpyjamas, morgonrock, raggsockar, pälstofflor, vantar och en filt. Ska man verkligen behöva ha ytterkläder inomhus?

Lite lättare är det väl för dem som är i arbetsför ålder – de slipper kylan dagtid.

Har bott i samma lägenhet i över 20 år och aldrig klagat på värmen för den har varit bra. Men nu är det under all kritik. Saknar att inte längre kunna öppna fönster och vädra – speciellt i badrum och kök (ingen fläkt). Stekte sill häromdagen och sillukten spred sig i hela lägenheten – även in i sängkammaren.

Visst, det är elkris men den började ju inte nu i slutet av april och tidigare har det ju varit varmt och behagligt.

Jag betalar full hyra och har alltid skött mig så varför skall jag då bli behandlad på ett såhär nedvärderande sätt? Var är de sista ”ljuva åren”?

ABK borde skämmas som utsätter sina hyresgäster för denna kyla. Men det är väl som vanligt – pengarna som styr och hyresgästernas trivsel – bryr man sig inte om. Gör om och gör rätt, så vi slipper att frysa.

Frusen