GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kan vi inte resonera om en möjlig fred?

Kommentar till ledarspalten om fred.
Ideologier • Publicerad fredag 15:00
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Gudrun Schyman.
Gudrun Schyman.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Anders Gustafsson, ledarskribent i Kb/NSk, tar i ledarspalten, den 26 juli 2022, till med storsläggan mot Gudrun Schyman. Utan att ha gått ett enda steg i hennes mockasiner så vet han att hennes fredsiver hör hemma i en ”68:a världsbild”, vad nu en sådan kan innebära?

Vad jag minns så sprang den svenska vänsterrörelsen istället fram ur ett ställningstagande för ett land i krig, nämligen Vietnam. Ganska enat stödde vänstern och senare även socialdemokratin Vietnam i dess försvarskrig mot den angripande stormakten USA. Jag vill även upplysa om att Hitler besegrades av Ryssland vilket jag bedömer att Anders Gustafsson inte heller har någon riktig kläm på, eller för den delen att Vietnamrörelsen hade sitt ursprung i USA:s fredsrörelse. Det skulle ju eventuellt kunna vara på just den grunden (fredsrörelsen) som en person med vänstersympatier fortfarande resonerar och agerar även idag.

”Kan vi inte resonera om en möjlig fred utan att pådyvla varandra olika världsbilder?”

Nyhetsinslag i Sverige präglas av väst-sidans bedömningar. För att vara ett alliansfritt land, som Sverige fortfarande är, så skickas det förvånansvärt mycket vapen till Ukraina. Detta i jämförelse med den ringa skara av förhandlingsskickliga, diplomater och övriga fredsbevarande sändebud som Sverige förmedlar i det pågående kriget i Ukraina. Kan Sverige verkligen inte bidra mera till freden och på ett viktigare och bättre sätt än med just vapen? Kan vi inte resonera om en möjlig fred utan att pådyvla varandra olika världsbilder?

Ulrika Lannér, Kristianstad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.