Annons

Kärnkraften – en jämförelse

Under rätt lång tid nu har problemet med de mycket starkt ökade kostnaderna för elektricitet diskuterats.
Elpris • Publicerad 13 december 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ringhals 1 och 2 stängdes vid nyår 2019 respektive 2020.
Ringhals 1 och 2 stängdes vid nyår 2019 respektive 2020.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

I sammanhanget har problemen att förstå orsakerna gett journalister och politiker anledning skriva mer eller mindre svårförstådda artiklar. Professorer och ingenjörer från det elektrotekniska området har, också i mycket tekniska ordalag, försökt göra sakernas tillstånd begripliga. Ofta med ganska magert resultat. En sak som också tagits upp är frågan om de två senast nedlagda svenska kärnkraftsreaktorerna skulle ha kunnat ge, åtminstone Sverige, de låga elpriserna åter. Här ska göras ett enkelt försök att göra dessa problem lättare förstådda.

Först måste man konstatera att, då hela EU är sammankopplat i tillverkning, distribution och prissättning av elenergi, man inte kan se till bara Sveriges produktion av el. All elproduktion i EU måste beaktas.

Annons

Så till den enkla jämförelsen. Anta att en arbetsledare på ett företag har till sitt förfogande 30 personer för att utföra sitt uppdrag för arbetsgivaren. 28 stycken blir genom en epidemi sjukskrivna för en längre tid. Vad göra? Anställa mer personal? Nej, säger den beskäftige arbetsledaren. Jag klarar mitt uppdrag med mina två arbetsföra anställda. Följaktligen blir han utskrattad.

”De påstår alltså att 2 svenska reaktorer skulle ha kunnat producera lika mycket elenergi som 30 stycken i full kapacitet!”

Så till elproduktionen i EU. I Frankrike är 28 kärnkraftsreaktorer avställda under lång tid för reparation och underhåll. I Sverige har 2 sådana reaktorer nyligen stängts ner definitivt. Alltså saknar EU elproduktion från 30 reaktorer. Men ivriga debattörer hävdar att detta skulle ha kunnat klarats av om de två svenska inte stoppats. De påstår alltså att 2 svenska reaktorer skulle ha kunnat producera lika mycket elenergi som 30 stycken i full kapacitet!

Slutsatsen måste bli att resonemanget är absurt. Skratten borde hagla.

Om man dessutom tar i beaktande Putins stängning av gaskranarna till Tyskland, Italien, Rumänien och Bulgarien med flera, så borde de flesta förstå varför elpriserna blivit så väldigt mycket högre.

Torsten Jeppsson

Annons
Annons
Annons
Annons