Annons

Kläderna bättre än hockeyn i VM

Kläderna gör mannen är ett gammalt ordspråk, som åtminstone förr, användes, för att beskriva det faktum, att människor bedöms utifrån hur de klär sig. Redan i antikens Grekland fanns liknande konstaterande.
Mode • Publicerad 9 juni 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är artigt och vördnadsfullt att klä upp sig för tv-tittarna. Men fritidsklädsel och ”jympadojer” hör semestern till.Foto: Aleksander Andersen

I härvarande tidning kunde vi nyligen läsa en insändare av C-G Pernbring, där han ondgör sig över experternas propra och snygga klädsel, under det nyligen avslutade hockey-VM. Om han istället ondgjort sig över alla de skräpmatcher som sänts, på bekostnad av andra bättre program, hade jag förstått honom mera. Man kan också ondgöra sig över det stora antalet experter som kommenterar och analyserar matcherna, såväl på plats, som i hemmastudion. Kommentarer och analyser, som ofta är helt självklara, och därför också onödiga.

Pernbring har genom åren, på olika sätt och i olika media, såvitt jag har kunnat se, redovisat många tänkvärda synpunkter och förslag, på såväl samhället, som dagens samhällsklimat. Den här gången däremot, hugger han verkligen i sten. Vi har ett samhälle, som i stor utsträckning sticker ut, med bland annat idiotiska modetrender och andra dito onödiga statusprylar. Att som nu sker, folk köper till exempel dyra jeansbyxor med hål på, redan vid inköpstillfället, tyder på ren dumhet och manipulation från köpenskapens företrädare. Att man sedan visar upp sig med dessa i till exempel tv tyder på än större dumhet. Eller är det måhända för att visa att man också är försedd med omfattande tatueringar, likt ett sämre illustrerat uppslagsverk, på jämväl benen. Detta sistnämnda gissel, som nu spritt sig till alla samhällsklasser, och där likviden härför tycks ligga överst, i en alltmer krympande personlig budget, sett till bland annat de snyftprogram, som inte sällan visas i massmedia, kan starkt ifrågasättas.

”Det allmänna förfallet har ju till och med gått så långt, att också politiker, företagsledare och journalister ofta uppträder synnerligen enkelt klädda, utan såväl slips som kavaj även i djuplodade, seriösa och allvarliga tv-program.”
Annons

Utifrån ovanstående, bör det istället uppfattas som artigt och vördnadsfullt gentemot tittarna, att kommentatorerna klär upp sig inför framträdandet. Det är säkert inte heller dyrare än den tidigare beskrivna modebaserade och löskefolksinspirerade lumpen. Det allmänna förfallet har ju till och med gått så långt, att också politiker, företagsledare och journalister ofta uppträder synnerligen enkelt klädda, utan såväl slips som kavaj även i djuplodade, seriösa och allvarliga tv-program. Måhända ett offer gentemot den yngre och mångkulturella generationen. Vi bör därför istället uppskatta alla de sobert klädda sportkommentatorerna med flera, såväl manliga som kvinnliga, och inte rekommendera någon form fritidsklädsel och ”jympadojer”. Det hör semestern till. Den som önskar denna slapphet, såväl externt som internt, kan ju finna sitt lystmäte i alla övriga reklamfinansierade och ytliga kanaler.

Olle Nilsson, opolitisk sanningssägare

Annons
Annons
Annons
Annons