Annons

Kommunpolitik handlar inte om att göra sig populär

Vi fick en ur flera perspektiv spänstig budgetdebatt i kommunfullmäktige i Östra Göinge i midsommarveckan.
Politik i Östra Göinge • Publicerad 4 juli 2024 • Uppdaterad onsdag 16:37
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magnus Nilsson (KD) kritiserar Göte Ferm (SD). ”Istället deklarerade han att han var stolt populist och att det för honom, med hänvisning till den bransch han varit verksam i under många år, är viktigt att vara populär.”Foto: Mikael Persson

Inledningsvis vill jag klargöra att det jag skriver här nedan inte är signifikant för hela SD-gruppen i Östra Göinge. Såpass väl känner jag åtminstone några av er.

För mindre än ett halvår sedan stod Göte Färm, SD, på ”folkets sida” och på ”byns sida” i det kanske mest uppmärksammade och svåraste beslutet de senaste 10 åren, nedläggningen av Mölleskolan. På fullmäktigemötet beslutade vi om budget och verksamhet för de kommande åren.

Annons

Inte med ett enda ord valde Göte att säga att ”om han hade fått bestämma, då skulle han fortsatt att stå på folkets och byns sida och prioriterat annorlunda”.

Inte med ett enda ord, inte med en krona var Göte beredd att backa upp sitt tidigare löfte. Så mycket var hans tidigare ställningstagande värt. Noll.

Istället deklarerade han att han var stolt populist och att det för honom, med hänvisning till den bransch han varit verksam i under många år, är viktigt att vara populär.

Med all respekt för att popularitet är viktigt i underhållningsbranschen, men kommunpolitik handlar inte om att vara populär, kommunpolitik är inte en underhållningsbransch.

Kommunpolitik handlar om att fatta långsiktigt kloka beslut och stå fast vid dem, oavsett om man blir populär eller inte. Många upplever tidvis att Göte står på deras sida, står på folkets sida, tar ställning mot etablissemanget, tar ställning mot treklövern.

Göte vill stå i centrum och vara populär. Men minns då också att, när showen är över, när lamporna slocknar, när allt ska ställas i ordning, då är Göte inte där.

Då är Göte redan i nästa show, funderandes på hur han, inför en ny publik, med nya slagord, åter kan få en stund av gillande och popularitet i glansen från stjärnorna på scenen. Då är gårdagens publik och gårdagens löften redan glömda.

Treklövern (tidigare femklövern) har fått göingarnas mandat att för fjärde mandatperioden i följd leda Östra Göinge kommun, både i medgång och i motgång.

Treklövern kommer fortsätta fatta de beslut vi tror långsiktigt gör det bättre för göingeborna, oavsett om det leder till ökad eller minskad popularitet på kort sikt.

Göte, om du på allvar och på lång sikt vill göra det bättre för göingeborna, då gör du klokt i att släppa ditt jagande efter att vara populär och istället vara med och fatta och stödja de beslut som är nödvändiga. Det tror vi att de flesta göingebor också är kloka nog att inse.

Annons

Magnus Nilsson

Kristdemokraterna

Östra Göinge

”Då är Göte redan i nästa show, funderandes på hur han, inför en ny publik, med nya slagord, åter kan få en stund av gillande”
Annons
Annons
Annons
Annons