Annons

Kör försiktigt vid vägarbeten i sommar

Sommar innebär inte semester för alla. Det är också en tid för många ombyggnadsarbeten av vägar och broar här i östra Skåne.
Trafiksäkerhet • Publicerad 18 juli 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sommar innebär inte bara semester, utan också vägarbeten.
Sommar innebär inte bara semester, utan också vägarbeten.Foto: Magnus Andersson/TT

Det är nödvändigt, efterlängtat och inte minst en investering för att vardagen för det stora flertalet ska löpa på smidigt och enkelt till hösten. Men det finns en baksida. Yrkesarbetare som utför det viktiga jobbet utsätts för hat och hot från vägtrafikanter. Det kan vi aldrig acceptera.

Många som jobbar på vägarbeten känner oro för sin säkerhet på jobbet. Enligt en rapport från fackförbundet Seko upplevde fyra av tio trafikvakter hot och våld på sitt arbete förra året. ”De gapar, skriker och hotar”, vittnar en flaggvakt. Ibland leder det till och med till handgemäng. Det är helt oacceptabelt. Alla ska vara säkra på sin arbetsplats.

Annons

Inför sommaren går därför Byggföretagen och fackförbundet Seko nu ut i en gemensam kampanj för att uppmärksamma problematiken kring hot och våld som drabbar flaggvakter vid vägarbeten samt drift- och underhållspersonal vid vägar och i bostadsområden.

”Med lite framförhållning uppstår ingen stress om man blir stående tre minuter vid en flaggvakt.”

Målsättningen med kampanjen är dels att skapa en tryggare arbetsmiljö för de berörda yrkesgrupperna, men även att ändra beteendemönstret hos de som hotar och är våldsamma mot de som jobbar på vägarna. För vår uppmaning till alla bilister och trafikanter som möter vägarbetare under sommaren är tydlig. Tänk på att det är en annan människas jobb. En människa som jobbar för allas vårt bästa och som kommer att förbättra säkerheten och framkomlighet i framtiden, även om det på kort sikt kan innebära en något längre bilresa.

Vårt budskap till alla semestertrafikanter är därför tydligt:

  • Planera din resa i god tid. Försök undvika att stressa. Med lite framförhållning uppstår ingen stress om man blir stående tre minuter vid en flaggvakt.
  • Ta hänsyn och visa respekt för flaggvakter och vägarbetare. De är där för att laga och förbättra vägarna för allas vår skull.
  • Respektera fartbegränsningar och håll avstånd. Det ger de som jobbar på vägen en tryggare arbetsmiljö.

Det är även viktigt att de som beställer projekten tänker på säkerheten för vägarbetarna. Extra åtgärder för att trygga personalens arbetsmiljö ska inte ses som dyra och prioriteras bort. Pris och framkomlighet får aldrig gå före säkerheten.

Sommaren är en tid både för rekreation och vägarbeten. Så måste det få vara. Med respekt, hänsyn och framförhållning är det inget problem. I bästa fall leder både semestern och ombyggnadsarbetet till en säkrare och bättre framtid.

Anders Fredriksson, Bransch- och föreningsansvarig, Byggföretagen Östra Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons