GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kvinnors och barns liv ingen vara på en marknad

Mäns våld mot kvinnor ska inte vara en vinstaffär.
Övergrepp • Publicerad 25 november 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett splittrat välfärdssystem där kvinnor och barn placeras i vinstdrivande företag och göms undan utan att någon gör deras röster hörda medan förövarna går fria är oacceptabelt.
Ett splittrat välfärdssystem där kvinnor och barn placeras i vinstdrivande företag och göms undan utan att någon gör deras röster hörda medan förövarna går fria är oacceptabelt.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under 40 år har idéburna och icke-vinstdrivande kvinnojourer haft den samhällsavgörande uppgiften att stötta och skydda kvinnor och barn som utsatts för mäns våld. De senaste åren har vi med stark oro sett hur nålsögat för att få skyddat boende minskat dramatiskt. Samtidigt vet vi genom kvinnorna att behovet är stort. Idag på FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor uppmanar Kristianstad Kvinnojour kommunerna att använd oss idéburna kvinnojourer!

Mäns våld mot kvinnor är en kriminalitet som pågår dygnet runt, året om. Var tredje vecka mördas en kvinna av en man hon hade eller hade haft en relation med. Varje förlorat kvinnoliv är en tragedi som påverkar familjer i generationer framåt. Det dödliga våldet är tyvärr bara toppen av ett isberg. Anmälda misshandelsbrott mot kvinnor och flickor ökar över tid, medan misshandelsbrott mot pojkar och män minskar över tid. Var fjärde ung tjej uppger att hon utsatts för sexualbrott förra året.

Mäns våld mot kvinnor är en samhällsfråga, en trygghetsfråga och – en välfärdsfråga. Ingen annan del av välfärden drivs i så stor utsträckning av icke-vinstdrivande aktörer som kvinnofrid och barnfrid. Kristianstad Kvinnojours unika bidrag till välfärden är att vi har kunskapen, erfarenhet sedan 23 år, förmågan att snabbt ställa om och att vi alltid arbetar för kvinnors och barns bästa. Vi har inget annat uppdrag än det. Den enda vinst vi gör är samhällsvinst och vi står alltid på kvinnors och barns sida i en ojämställd värld.

”Kvinnor och barn ska bo på trygga platser där det finns stöd, kunskap och erfarenhet. Den platsen finns hos oss på Kristianstad Kvinnojour.”

Ingen politiker i Sverige har offentligt gått ut med att de vill att kvinnofrid ska bli en privat marknad, där vinstdrivande företag ska stå för stöd och skydd för kvinnor och barn. Ändå ser vi hur nya aktörer tagit sig in på arenan. Socialstyrelsens kartläggning från 2020 visar att andelen privata, vinstdrivande aktörer har ökat från 8 procent till 37 procent på 7 år. Samtidigt ser vi att kvinnor och barn inte får det stöd och skydd de har rätt till. Vi får samtal från kvinnor som placerats på vandrarhem/hotell eller privata boenden, som ringer till oss för stöd.

Mäns våld mot kvinnor ska inte vara en vinstaffär. Ett splittrat välfärdssystem där kvinnor och barn placeras i vinstdrivande företag och göms undan utan att någon gör deras röster hörda medan förövarna går fria är oacceptabelt. Kvinnor och barn ska bo på trygga platser där det finns stöd, kunskap och erfarenhet. Den platsen finns hos oss på Kristianstad Kvinnojour.

Det är inte värdigt att platser på kvinnojourer, med stöd och medmänsklighet, står tomma när vi vet att så många kvinnor och barn lever med våld och hot varje dag. Idag på FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor uppmanar Kristianstad Kvinnojour kommunerna att bevilja och bekosta placeringar på kvinnojourernas idéburna, ickevinstdrivande skyddade boenden! Vi kan och vill bidra till att öppna världen för kvinnor och barn. Låt oss göra det. Använd vår kraft och kunskap!

Kristianstad Kvinnojour

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.