GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Länsstyrelsen, klåfingrig myndighet utan verklighetsförankring

I härvarande tidning har vi nyligen kunnat läsa om att länsstyrelsen upphävt Osby kommuns beslut om vissa inskränkningar i rätten att fritt få avfyra raketer inom kommunen.
Myndighetsbeslut • Publicerad tisdag 15:00
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fyrverkerifrågan inte längre avgjord i Osby.
Fyrverkerifrågan inte längre avgjord i Osby.Foto: Terje Pedersen

Enligt detta beslut skulle det endast vara tillåtet, att utan polisens tillstånd, få använda pyrotekniska varor under fyra timmar på nyårsafton. Mycket märklig agerande av länsstyrelsen, då kommunen undantagsvis har fattat ett bra beslut, som den alldeles övervägande delen av dess invånare och hundar ställer sig bakom. För inte kan det väl bero på, ett länsstyrelsens ifrågasättande av polisens förmåga, att inom rimlig tid hantera eventuella ansökningar, även om detta kan synas befogat.

Länsstyrelsen skriver, att kommunens beslut skulle ”lägga onödigt tvång på allmänheten”. Uppenbarligen också ett helt nytt tänkande från länsstyrelsens sida. Myndigheter överlag, synes i normalfallet, inte ha några som helst betänkligheter mot att fatta beslut, som väsentligt innebär tvång och inskränkningar för allmänheten, såsom vad gäller till exempel byggnation, renhållningsfrågor, EU-frågor och mycket annat. Är detta måhända, ett sådant nytt myndighetens agerande, där omtanken om allmänheten och medborgaren generellt väger tyngre, än diverse byråkratiska beslut på olika nivåer. I härvarande fall, tycks dock länsstyrelsen missuppfattat allmänhetens syn på denna fråga, med tidvis, särskilt i anslutning till vissa högtider, mycket störande hantering av diverse pyrotekniska leksaker, ofta utförda av den yngre generationen. Detta till stort förfång, speciellt för äldre och hundar.

”Länsstyrelsen skriver, att kommunens beslut skulle ”lägga onödigt tvång på allmänheten”. Uppenbarligen också ett helt nytt tänkande från länsstyrelsens sida.”

Att, som kommunen i sitt beslut, generellt förbjuda användning av pyrotekniska varor närmare än 100 meter från förskolor, skolor, kyrkogårdar och begravningsplatser synes väl avvägt, även om man alltid kommer att få se någon medborgare som mäter fel. Att detta skulle innebära onödigt tvång för allmänheten, kan endast ifrågasättas av en myndighet, utan praktisk erfarenhet av frågan och jämväl utan respekt för barn och döda. Att dessa förstnämnda objekt, också har lätt för att ta fyr, av denna onödiga lek, torde vara känt för alla, uppenbarligen utom länsstyrelsen i Skåne län.

Olle Nilsson, opolitisk sanningssägare

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.