Annons

Larmen borde inte behöva skötas av redan stressad omsorgspersonal

Det handlar om personalens arbetsmiljö och kundernas trygghet.
Hemtjänst • Publicerad 8 december 2022 • Uppdaterad 9 december 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Alla vet att hemtjänstpersonalen redan har för lite tid hos kunden. Att samma personal ska köra på larmen som kommer försämrar situationen ytterligare.
Alla vet att hemtjänstpersonalen redan har för lite tid hos kunden. Att samma personal ska köra på larmen som kommer försämrar situationen ytterligare.Foto: Andreas Hillergren/TT

Först vill jag tacka Nicolaj Håkansson för att han använder ordet kund i stället för det förfärliga ordet brukare. Det har tidigare varit några insändare under Debatt med samma uppfattning som jag att detta är ett förnedrande tillmäle. Jag undrar hur många i vår omsorgsverksamhet, allt ifrån läkare till hemtjänstpersonal, som den dagen då de lämnar sitt yrke för pension och kanske behöver vård av något slag plötsligt skulle acceptera att bli kallad brukare.

Jag vet att våra pensionärsförbund får många påstötningar från pensionärsföreningar och pensionärer själva att påverka omsorgsförvaltningen att omedelbart sluta att använda detta tilltalsord. Bor jag på ett äldreboende är jag boende eller hyresgäst. Jag betalar för kost, logi och omsorg. Bor jag i mitt eget hem och betalar för en tjänst är jag kund.

Annons

Sedan vill jag påpeka att i Håkanssons artikel om hemtjänsten i Vä motsäger sig han sig själv. Först förklarar Håkansson att det viktigaste för en trygg omsorg är att personalen har tid för kunden, vilket ju borde vara en självklarhet. Sedan får man veta att hemtjänsten inte har någon larmpersonal utan larmen sköts av samma personal som sköter omsorgen! Man häpnar. Så den personen som skall åka ut till en kund kan plötsligt få ett larm och måste kanske då omprioritera. Det låter inte klokt. Hur kan detta stämma med Håkanssons målsättning att hemtjänsten i Vä, som han skriver, ska ha tillräckligt med tid att kunna ge god och säker omsorg.

Och att det också handlar om medarbetarnas arbetsmiljö. Det låter bra i teorin men hur får Håkansson detta att gå ihop i praktiken? Självklart inte, det förstår ju var och en. Oerhört stressande för både kunden och hemtjänstpersonalen.

”Jag vet att minsta avvikelse, till exempel att en kund behöver sitta lite längre än vanligt på toaletten, spräcker hela schemat för hemtjänstpersonen. Och detta kallar Håkansson för omsorg av både kund och hans personal?”

Nu har jag också fått förklaringen till en händelse för en tid sedan. Min man behövde under en tid hjälp av hemtjänsten. Personen från hemtjänsten skulle komma cirka kl 09.00. Hen kommer men sitter kvar i bilen 5-10 minuter. Jag går ut och undrar om det är några ”frågetecken”. Hen säger då att hen har fått två larm och måste åtgärda detta. Då säger jag att det är ok om hen åker på det. Det fixar sig för oss.

Jag trodde då i min enfald att detta var något tillfälligt. Men nu har jag fått förklaringen och tänker att det bland annat hade inneburit att min man fått 10 minuters mindre omsorg eftersom jag vet att det är avsatt ett visst antal minuter hos varje kund. Jag vet att minsta avvikelse, till exempel att en kund behöver sitta lite längre än vanligt på toaletten, spräcker hela schemat för hemtjänstpersonen. Och detta kallar Håkansson för omsorg av både kund och hans personal?

Alla vet att det klagas ofta på att hemtjänstpersonalen har för lite tid hos kunden, bland annat ingen flexibilitet. Kunden är missnöjd, personalen likaså. En åtgärd att förbättra situationen är naturligtvis att inrätta en särskild larmtjänst, som administrerar det hela och på det sättet avlastar omsorgspersonalen. Det kostar pengar förstås men missnöje och stress kostar också pengar!

L Strandberg

Annons
Annons
Annons
Annons