Annons

Läser insändare som fan läser bibeln

Ibland undrar man om en del läser insändarna i Kb/NSk som en viss potentat läser bibeln.
Åhusfrågor • Publicerad 19 november 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Åhus det närmaste det går att komma paradiset på jorden, åtminstone i vår lilla avkrok av världen.”, skaldar skribenten.
”Åhus det närmaste det går att komma paradiset på jorden, åtminstone i vår lilla avkrok av världen.”, skaldar skribenten.Foto: Lasse Ottosson

Här talade jag mig varm för Åhus och så fick Anita Rosengren det att låta som om jag dissade Åhus som bostadsort.

Inget kunde vara mer felaktigt. För mig är Åhus det närmaste det går att komma paradiset på jorden, åtminstone i vår lilla avkrok av världen.

Annons

Så här skrev jag om Åhus i mitt förra inlägg: ”Och förrresten så har vi ju allt vi behöver i Åhus: tre mataffärer, två vårdcentraler, lika många apotek, ett rikt föreningsliv, täta förbindelser med Skånes huvudstad – och så det bästa av allt: det vi har i Åhus – havet – det har vi här i Åhus, haha.”

Det enda vi Åhusbor egentligen saknar är en större samlingslokal samt ett badhus/simhall. En samlingslokal har föreningslivet i Åhus skrikit efter sedan hedenhös, och ett badhus har varit på tapeten ända sedan 90-talet, då Anders Björklund och Åke Hultqvist i dåvarande Åhuspartiet stångade sina pannor blodiga i sin envetna men fruktlösa kamp för ett badhus i Åhus.

Och kampen fortsätter. Och, vilket är viktigt att påpeka, med tanke på att Åhus är kommunens största kassako med höga skatte- och turistintäkter och låga sociala kostnader är ett badhus inget orimligt krav, snarare ett rättvisekrav.

Det är inget skrytbygge a la Badriket i stan vi efterfrågar. Det räcker så gott med en ordinär 25-meters bassäng, där barnen kan lära sig simma och de vuxna motionssimma (är det något vi Åhusbor lärt oss genom åren, så är det att vara glada för det lilla).

Tro inte att jag är så naiv att jag inbillar mig att kommunen kommer gå oss till mötes om ett badhus, i varje fall inte på kort sikt.

Men håll med om att ödetomten vid Glashyttan är som klippt och skuren för ett badhus/simhall.

Med en omkringliggande park, kanske några palmer, en damm för småfåglarna, ett mysigt kafé och ett litet, pittoreskt torg ( i stil med torget vid kyrkan), där de små kan leka fritt och vi lite till åren kan sitta och mata duvorna – visst skulle det vara ännu en fjäder i hatten för Åhus som semesterparadis!

Till sist vill jag bara tacka Anita Rosengren för visad omtanke. Men med risk att göra Dig besviken: jag har inga som helst planer på att flytta ifrån Åhus.

Framförallt skulle jag sakna att inte kunna gå ner till stranden och ta ett svalkande kvällsdopp. Jag skulle sakna att inte kunna hoppa upp på hojen och via uppfräschade gamla Äspetbron ta en glass på torget eller Glassbåten.

Jag skulle sakna att inte kunna ta en promenad i byn även efter mörkrets inbrott utan att behöva vara rädd att bli nedslagen och rånad.

Annons

Där vinner lillebror Åhus över storebror Kristianstad med 10–0!

Leif Westerhede

Äspet Åhus

Annons
Annons
Annons
Annons