Låt Hässleholms barn fortsätta uppleva sommarkollo i Magnarp

Kollotraditionen är gammal inom Hässleholms kommun. I en kollofastighet i Magnarp har kommunen bedrivit verksamhet sedan 1930-talet.
Kollo • Publicerad torsdag 04:00
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
HSB Skåne tog över kollofastigheten i Magnarp och förband sig att driva kolloverksamhet de kommande tio åren, medan Hässleholms kommun skulle vara en del genom att nyttja hälften av platserna. Men kommunen bryter än en gång mot sin del av avtalet.
HSB Skåne tog över kollofastigheten i Magnarp och förband sig att driva kolloverksamhet de kommande tio åren, medan Hässleholms kommun skulle vara en del genom att nyttja hälften av platserna. Men kommunen bryter än en gång mot sin del av avtalet.Foto: Stina Rix

För drygt tre år sedan förvärvade HSB Skåne kollofastigheten från Hässleholms kommun, ett förvärv som kom till stånd efter sju års samarbete med kommunen runt sommarkollo för barn. Affären villkorades av att HSB Skåne förband sig till att driva kolloverksamhet på platsen de kommande tio åren och att Hässleholms kommun skulle vara del av detta genom nyttjande av hälften av platserna.

Inför årets planering av kollot står det klart att Hässleholms kommun ännu ett år bryter sin del i avtalet när de meddelar att de inte heller i år kommer att gå in och bekosta kolloplatser för barnen boendes i Hässleholms kommun. Detta är oerhört beklagligt då HSB Skåne tydligt, år efter år, ser vikten av att bedriva kolloverksamhet för barn och vilken glädje och nytta detta sprider. Inte bara kortsiktigt utan även på lång sikt.

”Hässleholms kommun borde ta vara på möjligheterna de har genom ett samarbete runt kollotraditionen och ta ansvar för sin del i avtalet och åter låta barnen i Hässleholms kommun få uppleva magin med kollo.”

HSB Skåne har också fått känna på besvikelsen från kommuninvånare i Hässleholms kommun när det förra året stod klart för dem att kommunen, som under decennier ägt fastigheten, inte längre är intresserade av att föra traditionen vidare. En besvikelse som ännu ett år kommer att bli tydlig.

Hässleholms kommun borde ta vara på möjligheterna de har genom ett samarbete runt kollotraditionen och ta ansvar för sin del i avtalet och åter låta barnen i Hässleholms kommun få uppleva magin med kollo. Att erbjuda barn en paus från vardagen, hur den än kan se ut, är en investering i barnets framtid.

Ann Irebo, vd på HSB Skåne

Att erbjuda barn en paus från vardagen, hur den än kan se ut, är en investering i barnets framtid.
Att erbjuda barn en paus från vardagen, hur den än kan se ut, är en investering i barnets framtid.Foto: Stina Rix
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.