Annons

Ledningen verkar tro att vi jobbar med kartonger – inte människor

Sedan omsorgschefen Åsa Ollerstam Lundh anställdes i Hässleholms kommun har arbetsmiljön för anställda i omsorgen försämrats väsentligt.
Omsorgen i Hässleholm • Publicerad 15 juni 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Svidande kritik mot ledning från en medarbetare inom omsorgen i Hässleholm.
Svidande kritik mot ledning från en medarbetare inom omsorgen i Hässleholm.Foto: shapecharge

Vi får hela tiden nya saker att förhålla oss till, våra APT är fullspäckade, det var länge sedan vi, personalen, de faktiska utförarna, fick tid tycka. Vi är som en armé av arbetsmyror som far runt fram och tillbaka i sporrsträck. Per minut ska vi hjälpa våra gamla och sjuka. De äldre får det allt mindre tid, nu ska vi svälta ihjäl dom också, ingen tvekan om vart vi är på väg, de som inte kan bidra ska ut för ättestupan knuffas.

Jag reagerar på att ansvar lades på personalen, känns igen från egen arbetsplats, personalen hade medverkat i nåt projekt som gjorde de skulle bli mer delaktiga i maten/budgeten. Ha, delaktiga, vi ska ta mer ansvar och händer det sedan att något går åt pipsvängen kan det skyllas på oss, ynkligt är vad det är. Vilka var det som styrde i Hässleholms kommun när dylika beslut togs?

Annons

Ibland, ganska ofta, hinner vi inte med så basala behov som att äta eller ens gå på toaletten, många buskar runtom i kommunen som fått sig en skvätt. Om vi inte får rast efter dom lagstadgade fem timmarna ska vi ha en macka med oss i bilen, det har vi fått klara besked på, vi får inte heller skriva upp övertid.

Vad tror ledningen vi jobbar med, kartonger? Det går inte att det bara lämna en sjuk människa hur som helst bara för att det står på pappret att hen ska ha åtta minuters omsorg. Och det pratas om att ge och ta. När fick vi något sist utom skäll för att vi inte gjort ditt och inte gjort datt, var i detta är de levande människorna vi ska vårda? Det är inte värdigt eller hållbart, vi är bara en siffra i budgeten och det går ut över en av de mest sårbara grupperna i samhället och det ska cheferna dra nytta av med sina omotiverat höga löner och genom att utnyttja arbetsmyrorna, fotfolket.

Främja gamlas rätt i samhället före chefer med för höga löner. Har vi det bra har omsorgstagarna (ett löjligt ord som inte ens finns i rättstavningsprogrammet) det också bra. Viktigast är vi fyller i körjournaler och annan meningslöst skit, minst en halvtimme går åt innan man kan ägna sig åt arbetets huvudsakliga syfte, vårda äldre och sjuka, så fortsätter det, mer administration än det vi verkligen är anställda att uträtta. Det var då inte därför jag blev undersköterska, för att göra kontorssysslor, då hade jag läst till sekreterare istället. För att inte prata om lönerna, som inte alls motsvarar komplexiteten i vårt avancerade arbete, de borde såklart vara avsevärt högre. Men det är en helt annan historia.

Trött myra

”Viktigast är vi fyller i körjournaler och annan meningslöst skit, minst en halvtimme går åt innan man kan ägna sig åt arbetets huvudsakliga syfte, vårda äldre och sjuka”
Annons
Annons
Annons
Annons