GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Liberalerna, Skåne och Barsebäck står redo att lösa elkrisen

Kolet gör comeback i Europa. Elpriserna exploderar på hemmaplan och kriget i Ukrainafortsätter.
Kärnkraft • Publicerad fredag 12:00
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Gilbert Tribo, Liberalerna.
Gilbert Tribo, Liberalerna.Foto: Simon Rehnström

Mot den bakgrunden lämnar regeringen nya besked om energipolitiken – det ska tänkas lite, om lite allt möjligt. Bland annat kärnkraften.

Men tyvärr lyser fortfarande faktiska åtgärder, som skulle lösa de skenande priserna och den uteblivna produktionen i Skåne, med sin frånvaro.

De rödgröna partierna har stängt ned kärnkraften till varje pris. Och det priset har blivit orimligt högt för oss. I Kristianstads kommun får hushållen och företagen det allt tuffare att betala elräkningarna.

Skåningar betalade i juni 5 kr/kWh för sin el vissa tider på dygnet. Motsvarande pris för en elkund i Luleå låg på 0,44 kr/kWh samma tid och dag. Naturligtvis får detta konsekvenser.

”Att förtidspensionera reaktorerna i Barsebäck, utan att ha rimliga alternativ för att klara energibehovet, var oansvarigt.”

Socialdemokraternas energipolitik har slagit hårt mot Skåne. Att förtidspensionera reaktorerna i Barsebäck, utan att ha rimliga alternativ för att klara energibehovet, var oansvarigt. Staten har sedan dess också misslyckats med att föra över el från landets norra delar där elproduktionen, tack vare vattenkraft, varit fortsatt stor.

Regeringen är medveten om situationen och hade kunnat undvika den. Inte minst har Liberalerna Skåne både varnat för riskerna och uppmärksammat den negativa utvecklingen gång på gång under 20 års tid, enda sedan Barsebäck stängde.

Barsebäcks kärnkraftverks sista reaktor stängdes av 2005. Liberalerna vill utreda ny skånsk kärnkraft, förslagsvis vid Barsebäck.
Barsebäcks kärnkraftverks sista reaktor stängdes av 2005. Liberalerna vill utreda ny skånsk kärnkraft, förslagsvis vid Barsebäck.Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Såhär kan vi inte ha det. Från Liberalernas håll har vi varit tydliga med vad vi vill se för åtgärder.

  • Riv upp elprisområdena. Samma pris ska gälla för alla oavsett var i landet du bor.
  • Sänk elskatten.
  • Fortsätt driva kärnkraft: riv upp beslutet att stänga ned Ringhals i förtid och utred ny kärnkraft i Skåne, exempelvis vid Barsebäck.

Sverige behöver mer fossilfri energiproduktion för att klara klimatomställningen, sänka elpriserna och möta den ökade energiförbrukningen. Ny kärnkraft är helt nödvändigt. Skåne har platsen och vi har behovet.

Nu laddar vi om inför en ny, vettig energipolitik och en ny borgerlig regering. Skåne och klimatet behöver kärnkraften.

Gilbert Tribo (L), Riksdagskandidat Norra och Östra Skåne

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.