GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lita på naturvetenskapen – det finns ingen klimatkris

Det är lätt att ryckas med i klimathysterin när media och tv-meteorologerna dagligen hittar extremer och väderrekord. Helt plötsligt har ”väder” blivit ”klimat”.
Prognoser • Publicerad 28 juli 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Plötsligt har ”väder” blivit ”klimat”, skriver debattören.
Plötsligt har ”väder” blivit ”klimat”, skriver debattören.Foto: Darko Vojinovic

Klimatförändringar mäts över 30 år och inte veckovis som man kan tro av nyhetsrapporteringen. Förändringar i vädret sker ständigt och snabbt med vindar och strömmar. Södra halvklotet har köld och snörekord och vi har värmebölja. Snart är hösten här.

När klimatdrevet går glöms bort rapporter från faktabaserade naturvetenskapliga rön. Den naturvetenskapliga klimatprofessorn Ole Humlum vid Oslo Universitet med expertområde i geovetenskap med glaciärernas utveckling och betydelse för klimatförändringar, summerar utvecklingen i helikopterperspektiv de senaste 40 åren utifrån faktiska mätdata och inte felaktiga IPCC-datorbaserade prognoser.

”Dessa hör hemma i science fiction-böckerna och inte i seriös klimatrapportering.”

Humlum summerar i 5 punkter som leder till vissa slutsatser.

  1. 1Den globala medeltemperaturen i luften har stigit med 0,17 C per årtionde vilket indikerar en höjning med 1,3 C fram till 2100. En långsam samhällsanpassning är vad som krävs. Det meningslösa klimatslöseriet kan upphöra. Fokusera istället att rädda miljön från fortsatt förstörelse av oss människor.
  2. 2Globala havsnivåhöjningen har varit 1-2 mm/år och ingen större förändring senaste 100 åren. Detta indikerar en höjning med 8-16 cm fram till år 2100 och att delar av kontinenter faktiskt kommer få havsnivåsänkningar. Således kan skräckscenarierna skrotas med klimatorsakade översvämningar som dränker städer och länder. Dessa hör hemma i science fiction-böckerna och inte i seriös klimatrapportering.
  3. 3Oceanernas vattentemperatur har sedan 2004 genomsnittligt stigit med blygsamma 0,07 C. Denna förändring kan inte ens kännas av mänsklig hand.
  4. 4Förändringen av CO2-halten i atmosfären styrs av medeltemperaturen i luften som i sin tur styrs av medeltemperaturen i oceanerna. Den fysikaliska grundlagen Henrys Lag bidrar till en naturlig utjämning av CO2-halterna mellan atmosfären och oceanerna. Mänskliga utsläpp är marginella i sammanhanget. 440 ppm kan få öka naturligt med positiva effekter och en grönare planet. CO2 är en livsnödvändig och god gas. Den artificiella pengacirkusen med utsläppsrätter och subventioner kan genast upphöra. Våra skattemedel kan fokuseras där de gör verklig nytta. Klimatförändringarna sköter ytterst solen genom sina solcykler utan vår påverkan.
  5. 5Covidpandemins följder efter lock downs, ekonomisk inbromsning, minskat resande med mera har inte haft någon inverkan på CO2-halterna i atmosfären. Dessa halter styrs av mycket större naturliga krafter enligt ovan.

Politiker som tror på naturvetenskap bör stoppa klimatcirkusen som verkar i egenintressen och särskilt MP-intressen. Skattekronorna styrs om till anpassning av våra samhällssystem inför naturliga väder- och klimatförändringar såsom luftkonditionerade äldreboenden. Teknikutvecklingen kommer lösa energifrågan med solkraft efter fossilt tids nog.

Göran Samuelsson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.