Annons

Mäns våld mot kvinnor är en ständigt pågående pandemi

Mäns våld mot kvinnor måste upphöra. Mäns våld mot kvinnor är kriminella handlingar som påverkar kvinnor och barn bland annat i Hässleholms kommun dagligen.
Våld mot kvinnor • Publicerad 21 november 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Manifestation i Hässleholm mot kvinnovåld under FN:s Internationella dag mot våld mot kvinnor den 25 november förra året.
Manifestation i Hässleholm mot kvinnovåld under FN:s Internationella dag mot våld mot kvinnor den 25 november förra året.Foto: Bella Bryngelson

Den 25:e november på FNs internationella dag mot våld mot kvinnor hedrar och minns vi alla kvinnor som inte längre finns med oss och uppmanar alla i Hässleholms kommun att vara med oss i arbetet för ett jämställt samhälle fritt från våld.

Var tredje vecka dödas en kvinna av en man hon haft en relation med. Varje kvinna som mördas är en tragedi och ett gigantiskt misslyckande från samhällets sida. Mäns dödliga våld är tyvärr bara toppen av ett isberg. Anmälda misshandelsbrott mot kvinnor och flickor ökar över tid, var fjärde ung tjej uppgav i BRÅ:s Nationella Trygghetsundersökning att hon utsatts för sexualbrott under föregående år. Vår kommun är tyvärr inget undantag.

Annons

Vi i Frida Kvinnojour i Hässleholm har länge arbetat mot mäns våld mot kvinnor och tar varje år emot hundratals samtal från kvinnor och tjejer som utsatts för mäns och killars våld. Ett 20-tal kvinnor och minst lika många barn bor på vårt skyddade boende och allt vårt arbete utgår från kvinnors och barns levda erfarenheter av mäns våld.

Vi i Frida Kvinnojour vet att mäns våld mot kvinnor är en ständigt pågående pandemi, för vi arbetar mot den varje dag. Vi vet också att vi i Hässleholms kommun är många som tycker att kvinnors och barns liv är viktiga. Idag tänder vi ljus och minns alla de kvinnor som inte fick leva sina liv, och uppmanar alla beslutsfattare i Hässleholms kommun och näringsliv - kom med oss i arbetet för ett jämställt samhälle fritt från våld! Frida Kvinnojour finns här med vår kompetens och vi samarbetar gärna! Tillsammans skapar vi ett jämställt samhälle fritt från våld!

Ruth Brunner, ordförande

Lotta Otterdahl, verksamhetschef

Annons
Annons
Annons
Annons