Mardrömmen har pågått i fyra månader – kan försäkringsbolaget göra så här

I oktober 2022 fick undertecknad ett brev från vårt försäkringsbolag, Länsförsäkringar, där det stod att vår bil orsakat skada på parkerad bil i Hässleholm.
Försäkring • Publicerad 17 mars 2023 • Uppdaterad 17 mars 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenterna ifrågasätter försäkringsbolagets agerande. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Insändarskribenterna ifrågasätter försäkringsbolagets agerande. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Foto: Cornelius Poppe

Detta är, enligt min åsikt, ett rent påhitt. Jag var förvisso på nämnda gata den dag som angivits, men har inte kört på någon. Vid telefonsamtal med skadehandläggare påstod hon att ett vittne sett en dylik händelse, angett vår bil med färg och storlek, och satt en lapp på den påstått skadade bilens vindruta.

Jag skickade in ett bestridande till försäkringsbolaget som vidhöll sin bedömning och upplyste om överklagandeförfarande.

”Ingen person från försäkringsbolaget har besiktigat vår bil för att kontrollera om vi har några plåtskador, vilket vi inte har.”
Monica Lundström och Björn Lundström

Alltså skickade jag ett brev till Omprövningsnämnden. Samma resultat.

Det blev då ett ytterligare brev, med mina invändningar mot beslutet, till Överprövningsnämnden. Denna instans har nu tagit samma beslut.

Ingen person från försäkringsbolaget har besiktigat vår bil för att kontrollera om vi har några plåtskador, vilket vi inte har. De säger att jag kört på vänster framdörr på den intill parkerade bilen, med min högra bakskärm. Det är enligt vår mening en praktisk omöjlighet på den snedställda parkeringen som avses. De har heller inte talat om för oss hur den påstådda händelsen ska ha skett enligt deras åsikt. Endast ett påstått vittne lär ligga till grund för deras beslut.

Finns övervakningskamera? Frågor som vi önskar svar på; kan ett försäkringsbolag ”bestraffa” mig för en påstådd skada utan att förklara hur det i så fall skulle ha gått till? Är det korrekt att ingen handläggares namn (förutom skadehandläggarens förnamn på det första brevet), ska finnas angivna på de beslut vi fått? Är det alldeles omöjligt att få tag på och personligen tala med en person som kan förklara på vilka grunder beslutet är taget? Visst är det väl så att den som anser sig förfördelad ska stå för bevisning? Det kan inte vara möjligt att det är jag som ska bevisa min oskuld. Denna mardröm har nu pågått i fyra månader. Får det gå till så här?

Monica Lundström

Björn Lundström

Bilägare och försäkringshavare

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.