Annons

Marginalpartier tävlar i varghat

Den 27 juni skrev fyra centerpartister i Kb/NSk en insändare, ”Vargen kommer – och vi saknar tydliga besked från regeringen”.
Överbudspolitik • Publicerad 8 juli 2023 • Uppdaterad 10 juli 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändaren är ett typiskt exempel på vad ett marginalparti kan hitta på för att försöka få varghatares och troféjägares röster.
Insändaren är ett typiskt exempel på vad ett marginalparti kan hitta på för att försöka få varghatares och troféjägares röster.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I insändare målas upp de mest fantastiska historier upp om hur många vargar som finns i Sverige, och i synnerhet inom Skåne.

Det senare beroende på att det för första gången sedan 1800-talet äntligen etablerats vargrevir i Skåne. I insändaren beskrivs de hemska faror för frispringande jakthundar, för kronhjort, för hästar, för boskap och, naturligtvis, för människor som vargen utgör. Allt byggt på de få angrepp som skett mot enstaka fårbesättningar, men framför allt byggt på myter, sagor och andra fabler – bland annat sagan om Rödluvan och vargen.

Annons

Vad centerpartisterna vill åstadkomma är en, maskerad till licensjakt, mycket omfattande jakt eller snarare slakt på varg.

Insändaren är ett typiskt exempel på vad ett marginalparti kan hitta på för att försöka få varghatares och troféjägares röster.

Självklart fick centerpartisternas insändare inte stå oemotsagd utan det andra marginalpartiet, det med regeringsposter, det vill säga Kristdemokraterna svarade. I en insändare den 1 juli svarar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och en Kjell-Arne Ottosson (även han KD) på centerpartisternas insändare. Kristdemokraternas insändare lyder: Centerns kritik mot regeringens vargpolitik klingar falskt. Där försöker man påvisa att man visst, KD och regering, vill att det ska jagas varg, helst att fler ska dödas än vad centerpartisterna vill, och självklart är att regeringen naturligtvis kan detta ämne mycket, mycket bättre än Centerpartiet. Självklart ingår även i kristdemokraternas insändare en ren överbudspolitik avseende myter, sagor och lögner om vargens farlighet. Hu så hemsk vargen är!

”Det är patetiskt, men även farligt för demokratin, när två små marginalpartiers kamp om politiska röster – i en ren överbudspolitik fylld med sagor, myter, fantasier och rena lögner – går ut över vargens existens.”

De båda partiernas politiska tankebanor har helt spårat ur – Sverige och Skåne behöver varg som en naturlig del av landskap och miljö, och vi skåningar skall vara glada och stolta över att vargen återkommit till vårt landskap.

Det är patetiskt, men även farligt för demokratin, när två små marginalpartiers kamp om politiska röster – i en ren överbudspolitik fylld med sagor, myter, fantasier och rena lögner – går ut över vargens existens.

Jag säger istället: Våga värna våra vänner vargarna.

Lars-Henning Persson, landsbygdsbo och skåning

Annons
Annons
Annons
Annons