Måste kunna se saker i sitt sammanhang på museum

Regionmuseet i Kristianstads hantering av klagomålet på planschen med de åtta svarta pojkarna är fruktansvärt pinsam.
Skolplanschen • Publicerad 30 januari 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Man måste kunna se en plansch som den aktuella i sitt sammanhang. Särskilt på ett museum där man visar upp hur det var förr.
Man måste kunna se en plansch som den aktuella i sitt sammanhang. Särskilt på ett museum där man visar upp hur det var förr.Foto: Privat

Ett museum visar upp historien, hur det var och fungerade förr, vilka tankegångar som fanns i samhället. Planschen det handlar om speglar hur samhället såg ut vid den tid då den togs fram och användes i skolan, punkt slut. Att den planschen hänger uppe i en utställning idag har ingenting att göra med att vi idag står bakom det som planschen visar.

Min pappa, född i slutet av 40-talet, har sparat många saker från sin barndom, bland annat en gammal skolbok som användes i skolan när han var liten. Jag vet inte i vilket ämne, men i den boken finns en bild på ett mörkhyat barn som sitter i en badbalja och tvättar sig, med en text något i stil med citat ”det svarta barnet tvättar sig och blir vitt och rent”. Givetvis är ju det inte en lämplig formulering överhuvudtaget, men den boken skrevs också i en annan tid än den vi lever i nu.

”Museet får säkert en del fler PK-besökare i och med detta, men jag kommer då aldrig att sätta min fot där.”

Min poäng är, att vara så fruktansvärt PK så att man som besökare på utställningen tar så illa upp och gråter ut i tidningar om hur fruktansvärt det är att en sådan plansch hänger uppe, det är bara så löjligt. Man måste se saker i sitt sammanhang innan man förfäras över precis allt. Ännu värre är att som museichef då direkt plocka ner planschen och komma med löjliga ursäkter och förklaringar till att planschen har hängt uppe. Mer ryggradslöst beteende får man leta efter.

Planschen skulle aldrig tagits ner och den borde hängas upp igen.

Ska det vara nödvändigt så kan man i början av utställningen eller i anslutning till montern där planschen hänger skriva en text med en innebörd något i stil med att ”det kommer att visas saker som inte är ok idag men att det görs för att skildra dåtiden och för att vi idag ska lära av historien”. Men, det borde inte heller behövas, för vuxna människor kan i de flesta fall tänka själv och också förklara för sina barn vad det är som visas och varför.

Att så reflexmässigt plocka ner planschen för att en besökare, av väldigt många, känner sig kränkt å andras vägnar, är återigen så ryggradslöst. Museet får säkert en del fler PK-besökare i och med detta, men jag kommer då aldrig att sätta min fot där och inte heller prata gott om museet inför andra.

David

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.