GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mats Bjelkevik glömde det mest energibesparande

Mats Bjelkevik skrev en insändare i Kb/NSk och redogjorde i fem punkter hur bostadsrättsföreningar kan spara energi.
Boendekostnader • Publicerad 1 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Pengar finns att spara genom IMD-mätning, skriver debattören.
Pengar finns att spara genom IMD-mätning, skriver debattören.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vad han glömde var att nämna det mest effektiva systemet för att energispara: nämligen att installera IMD-mätning. Han tillhör förmodligen inte Kb/NSk:s spridningsområde och har förmodligen missat min insändare i nämnda tidning. Om han gjort det, hade han fått en fullständig redogörelse hur effektivt det är när varje bostadsrättshavare kan påverka sin egen energiförbrukning avseende värme och varmvatten (även kallvatten, men mindre lönsamt i dag) samt inte minst mätning av el.

Här kan varje bostadsrättshavare tjäna upp till cirka 1 200 kr om året, genom att slippa nät- och abonnemangskostnader. Dessa kostnader reduceras då man endast betalar för ett avtal (i förekommande fall och om det finns flera byggnader, för en elingång per byggnad).

”Idag kan de ångra att systemet inte infördes, då elen rasat i höjden.”

Att Mats Bjelkevik inte känner till (eller nämner) denna besparingsmetod, kan möjligen bero på okunskap (vilket jag inte tror), i andra hand att han har ”barn” ihop med elleverantörerna. Om alla fastigheter, privata som allmännyttiga och bostadsrättsföreningar skulle införa IMD-mätning, skulle nätbolagen få kraftigt reducerade inkomster.

Undertecknad försökte förmå en bostadsrättsförening att införa systemet med IMD-mätning, men medlemmarna var kallsinniga. Idag kan de ångra att systemet inte infördes, då elen rasat i höjden.

Lars Nord, Hässleholm

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.