Annons

Miljardsatsning som slår helt fel

I dessa dagar när den borgerliga regeringen presenterar sin utredning om ny kärnkraft i Sverige kan man ju bli en smula undrande kring vederbörandes förmåga att sätta saker i perspektiv.
Ny kärnkraft • Publicerad 23 augusti 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bygga ny kärnkraft släpper ut enorma mängder med klimatskadligt CO2, hävdar skribenterna.
Bygga ny kärnkraft släpper ut enorma mängder med klimatskadligt CO2, hävdar skribenterna.Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Problemet ur klimatsynvinkel är att den nya elproduktion vi behöver måste bli koldioxidfri så snabbt som möjligt. Det blir den inte genom miljardsatsning på kärnkraft. Enligt studier vid Stanforduniversitetet är kärnkraft den energikälla som släpper ut mest koldioxid näst efter kol och olja. (Det handlar om att byggandet kräver stora mängder betong, stål och annat och själva produktionskedjan med uranbrytning, upparbetning etc som släpper ut mängder CO2 ).

Fossilfrihet uppnår vi genom att fortsätta bygga ut sol- och vindenergin. Tekniken för att lagra denna energi är på snabb frammarsch. På så sätt kommer vi att kunna mätta behovet av baskraft.

Annons

Utöver detta är ett beslut att gå in med mer kärnkraftsutbyggnad kantat av en rad problem. Den nya kärnkraft som byggts under de senaste tio- tjugo åren har i samtliga fall skenat vad gäller kostnad. De trehundra miljarder som utredaren laborerar med kommer med stor sannolikhet inte att räcka på långa vägar. Samma sak gäller tidsspannet. I princip alla nybyggnationer har försenats upp till tio år.

En rimligare hållning är alltså att vi inte bygger ny kärnkraft utan att vi bygger ut sol- och vindenergin. Inte minst för att det går mycket snabbare.

Vi lever redan idag med extremväder, översvämningar, torka, ständiga värmerekord och utsläppen av koldioxid som ökar för varje år. Att i detta läge tala om investeringar i ett omodernt, smutsigt energislag som kommer att ta mycket lång tid att bygga är inte rätt väg att gå, det är oansvarig politik

Framtiden ligger inte i det bombastiska och centraliserade, den ligger i det småskaliga, effektiva och demokratiska. Är detta måhända något som de borgerliga inte riktigt vill acceptera?

Jens Rundberg och Kjell Dennhag

”Vi lever redan idag med extremväder, översvämningar, torka, ständiga värmerekord och utsläppen av koldioxid som ökar för varje år.”
Annons
Annons
Annons
Annons