Annons

Moderaterna, SD och KD drömmer om en grön jul

Snö kan kännas avlägset en sommardag i juni, men det är säkert flera av er som läser detta som satt i den långa bilkön på E22:an utanför Hörby den gångna vintern och minns detta med förfäran.
Besparingar • Publicerad 19 juni 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Liberalerna ställer sig kritiska och iskalla till en rad planerade besparingar som rör vinterväglaget i Kristianstad.
Liberalerna ställer sig kritiska och iskalla till en rad planerade besparingar som rör vinterväglaget i Kristianstad.Foto: Privat

Därför känns det lustigt att Moderaterna, SD och KD förra veckan klubbade igenom ett sparpaket i tekniska nämnden som bland annat innehöll försämrad snöröjning i kommunen.

Att ett tufft ekonomiskt läge i kommunen gör besparingar nödvändiga är vi fullständigt eniga med. Tekniska förvaltningen har gjort ett bra jobb med att se över sina utgifter och har tagit fram handlingsplanen ”budget i balans” där man sparar cirka 18 miljoner kronor. Flera av besparingarna är nödvändiga, men vi i Liberalerna reserverar oss starkt mot fem av punkterna då vi anser att påföljderna inte står i proportion till besparingen.

Annons

Avstängd markvärme på gatorna i city under november och december.

Denna besparing kommer minska tillgänglighet och trivsel i city. Vanliga fotgängare, men även exempelvis synskadade, rullstolsburna och familjer som vill ta en promenad med barnvagnen kommer få problem att ta sig fram. Förslaget riskerar resultera i minskad ekonomisk aktivitet under den viktigaste tiden för handeln i centrum.

Att ha en levande och attraktiv stadskärna slår igenom på många plan. Inte bara för besöksnäring, turism och handel, utan även själva idén om att ha en stadskärna som lockar alla invånare och känns trygg. Vi vill ha ett Kristianstad som har något för alla och som lockar hela spektrumet. En mysig, gemytlig stadskärna blir också en trygg stadskärna. Utöver trygghet och trivsel kommer förslaget även innebära mer snö- och isröjning för enskilda fastighetsägare. En kostnad för dem alltså.

Minimerad vinterbelysning och vinterutsmyckning. Detta innebär att man inte sätter upp julbelysning i city, men inte heller i basorter som exempelvis Tollarp och Åhus. Minskad trivsel och tryggheten blir resultatet. Även detta bidrar till en minskad aktivitet och rörelse av människor i city. Alla julgranar i kommunen försvinner också, utom den framför rådhuset.

Släckt belysning utanför kommunal väg. Givetvis kommer detta påverka trygghet och säkerhet negativt. Det är inget tvivel om detta. Det är onödigt att skriva mer än så.

Sänkt standard på vinterväghållningen. Att gå ifrån 8 centimeter snödjup till 15 centimeter i villaområden innan man börjar skotta kommer givetvis ge påföljder. Förutom en olägenhet för de som bor i områdena, är det också ett potentiellt stort hinder för framkomlighet för exempelvis renhållning, hemtjänst, sjuktransporter och räddningstjänst. Hemtjänsten kommer kanske inte hinna ut till alla brukare, på grund av fastkörningar och ökade körtider och soptunnorna kommer vara svåra att tömma när man skall knuffa dem genom ett 14 centimeter tjockt lager blöt skåne-snö.

De styrande partierna i Kristianstad bör verkligen ta sig en funderare på vad deras sparpaket orsakar kommunens invånare och även näringsidkare i Kristianstad. De borde kanske redan nu börja knåpa på en önskelista till tomten. Vi tänker att en grön och inte vit jul bör stå högt upp på deras lista. Och kanske ska de också skicka med en pannlampa till tomten så i alla fall han kan hitta in till Kristianstad city och sprida lite julkänsla där.

Andreas Andersson

Liberal i Tekniska nämnden

Anders Fredriksson

Annons

Liberal i Tekniska nämnden

”Och kanske ska de också skicka med en pannlampa till tomten så i alla fall han kan hitta in till Kristianstad city och sprida lite julkänsla där.”
Annons
Annons
Annons
Annons