Naturen sköter själv hela ruljansen

Replik till signaturen ”Skapelsetroende på goda grunder” (Kb/NSk 2/3 och 3/3).
Evolution • Publicerad lördag 06:00
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Charles Darwin (1809-1882) publicerade ”Om arternas uppkomst” 1859.
Charles Darwin (1809-1882) publicerade ”Om arternas uppkomst” 1859.Foto: TT

Det finns i sammanhanget ett årtal att minnas – 1859. Det året publicerade Charles Darwin sin bok ”Om arternas uppkomst”, som ledde till en total brytning med det dittillsvarande tänkandet. För den som före 1859 ville förklara livets uppkomst och mångfald, fanns ingenting annat att tillgå än mytologiska berättelser.

Efter 1859 gäller detta inte längre. Några har dock valt att underkänna vetenskapen eftersom den står i strid med deras ”tro” och vad de håller för sant. För dem är det fortfarande ”skapelsetroende” som gäller, och till sin hjälp har de tagit bland annat ”Intelligent design” (ID).

Vad är då ID? Wikipedia har ett utmärkt kortsvar: ”Intelligent design (ibland förkortat ID) är ett pseudovetenskapligt argument för existensen av Gud, som presenteras av dess förespråkare som ’en bevisbaserad vetenskaplig teori om livets ursprung’. /…/ ID är en form av Kreationism som saknar empiriskt stöd och ger inga testbara eller hållbara hypoteser, och är därför inte vetenskap. De ledande förespråkarna för ID är associerade med Discovery Institute, en kristen, politiskt konservativ tankesmedja baserad i USA.”

Så när signaturen uppmanar mig att läsa Stephen Meyer ska man veta att han var en av bildarna av denna konservativa kristna tankesmedja, 1990. Det är dock bortkastad tid att ägna sig åt Meyers utgivningar, som säkert en del som söker en ”tro”, en ideologi eller ”bevis” för sitt önsketänkande kan finna tilltalande.

Efter Wikipedias kortsvar lämnas för den vetgirige utmärkta fördjupningar och hänvisningar under huvudrubriken Intelligent design: Bakgrund, Koncept, Rörelsen och debatten, Kritik och Rättsfall.

”Själva poängen med den bevisade evolutionsteorin är nämligen att det är naturen själv som sköter hela ruljansen.”

Signaturen hänvisar till sajten thethirdwayofevolution.com, helt utan att nämna att sajten varnar just för förespråkare för ID och kreationistiska idéer som hänvisar till sajten.

Genom att skriva att allt som har design också måste ha en designer (läs Gud) avslöjar signaturen sin okunskap. Själva poängen med den bevisade evolutionsteorin är nämligen att det är naturen själv som sköter hela ruljansen.

Att ge utrymme för ”tolkningar” av observationer i naturen för att ge skolelever ”en balanserad uppfattning om skapelsetron” är ju att ringakta elevernas intellekt och trampa på vetenskapens hela utveckling sedan 1859. Varför kan inte skapelseberättelserna få vara just berättelser, sagor och myter, tillkomna i en helt annan tid?

Signaturen nämner Albert Einstein. Visst, hans hjärna var skarp, men han var faktiskt ingen evolutionsbiolog. Och vem har inte som Einstein hänförts av naturen? Einstein hade dock fel. Naturen har aldrig behövt någon gud, och naturens perfektion är enbart en synvilla – evolutionen fortgår hela tiden.

Det Darwin gjorde var att han spräckte religionens sanningsanspråk och avslöjade Bibeln som felaktig. Följden blev att respekten för kristendomen bröt samman och de västerländska samhällenas sekularisering tog fart. Följaktligen är det idag så att ju mer sekulariserat ett land är, desto starkare står evolutionsteorin även bland befolkningen.

Ulf Löfgren

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.