Annons

Nominera Region Skåne till Nobelpriset i medicin

Jag som drabbad av långcovid (post-covid) vill hemskt gärna nominera primär -och sjukvården i Region Skåne till Nobelpriset i medicin.
Sjukdom • Publicerad 28 september 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten berättar om hur han blivit avfärdad av vården. På bilden träningsredskap på rehab i Hässleholm, där patienter med post-covid tränar.Foto: Sofia Åström

För att så ypperligt utrett samtliga möjliga orsaker till långcovid (simulanssjukan) som beror på följande för sig eller i kombination av varandra:

Ålder: Kunnig personal inom primär -och sjukvården har funnit att det spelar ingen roll om du är 25 eller 65. Men åldern, det vill säga att du är gammal/blir äldre, är ett faktum.

Annons

Ångest: Allt handlar om ångest. Speciellt om du har neuropsykiatrisk och-/eller psykiatrisk funktionsnedsättning. Det beror garanterat på detta. Att psykiatrin har redan utrett detta spelar ingen roll, vad vet det, de är inte nominerade till Nobelpriset i medicin, eller hur?

Skör själ: Min absoluta favorit bland alla kommentarer jag fått av läkare. Finns det ingen sjukdomskod för detta? Lugnt, själen och kroppen hör liksom ihop. Käka lite Fluoxentin, kör lite mindfulness, ta en solskenspromenad.

Vila: Vilar inte tillräckligt mycket. Vad säger du? Har du varit sjuk i 1 000 dagar? Jaha, men du måste vila mer. Inte träna. Måste du springa ultramaraton som förr? Räcker det inte med fem kilometer? Går inte ens det? Nä, men vila istället.

Träna: Du tränar för mycket. Jag tränar absolut inte som du gjort. Måste vara därför du är sjuk.

Matthet: Men sluta nu. Nu får du rycka upp dig. Ut och spring en runda!

Övervikt: Men du är fet, du behöver gå ned i vikt. Du kan inte ha sprungit som du påstår om du är såpass tjock. Jaha? Du vägde så innan. Ja, men du får börja träna. Ät mer vegetariskt, sluta ät godis, och börja promenera.

Le: Men vad bitter du är! Har du provat att le lite mera och se livet från den positiva sidan? Det kommer göra underverk för dig. Visa mig ett vackert leende.

Otso Omar Arponen

leg. Post-covid sjuk.

”Skör själ. Min absoluta favorit bland alla kommentarer jag fått av läkare.”
Otso Omar Arponen
Annons
Annons
Annons
Annons