GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu mal nya kvarnar i stadens kärna

Jag nalkas stadens kärna. Efter Norretullsvägen vid Östra Kasern blir gatan enkelriktad.
Reflektion • Publicerad 24 november 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett foto från 1886 på Mårten Pehrsons valskvarn, taget från Helge å.
Ett foto från 1886 på Mårten Pehrsons valskvarn, taget från Helge å.

Bygget av rättscentrum är orsaken. Det ger intryck av ett mindre Colosseum. Vid Skjutstallavägen blir gatan hel igen. En ny synbild öppnar sig. Det gamla Tullmagasinet har jämnats med marken. Periferin blir mer klarsynt. Vattentornet, kyrkan och kvarnen blir som en trehörning.

Min reflektion för tid stannar upp för Kvarnen. En stilart av funkis från Stockholm där vår valskvarn blev primär. Sen malde den mjöl i processen ax till limpa. En vacker framsida vänd mot järnvägen. Först ser man husets ljusa del med fyrkantigt torn, tak och kula. Fasadens färgnyans går ihop med HSB-höghusen på baksidan. Mårten Pehrson var mannen bakom valskvarnen, driftig och samhällsmedveten. Gick från vatten till ångdriven kvarn. Från Commendantens bete köpte han in mejeri och kexfabrik. Tomten kunde nu få silos, magasin, lagerhus och verkstad. I verkstaden lät han installera en dieselmotor från Finland. Minskade sin elräkning från Sydkraft, ett sätt att dryga ut mjöl i hundra år framöver. Idag är verkstaden restaurang. I en foajé bredvid finns ett porträtt av grosshandlaren själv och valskvarnen vid olika år.

”Med sitt valspråk ”en sparad slant är lika mycket värd som en tjänad” drev han kvarnen vidare.”

Dagens moderna baksida har även myndighetsservice, försäkringskassa och äldreomsorg. Mårten Pehrson var politiskt aktiv. I stadsfullmäktige profilerade han sig med lokal järnvägstransport, nya sparbanken och Kristianstads läns tidning. Lämnade tidigt jordiskt liv, 66 år. Hans ideal gick vidare till Carl Nilsson. Finns att se som porträttbyst i brons i Tivoliparken.

Med sitt valspråk ”en sparad slant är lika mycket värd som en tjänad” drev han kvarnen vidare. Innan du-reformen var det strikt mellan hög och låg, avståndet stort mellan springpojke och chef. Fabriksbetonad miljö med treskift, mycket dammallergi och tunga lyft. När löst mjöl kunde tankas i så kallade bulkbilar kom det fort till bagerier och till Findus i Bjuv. Det var sextiotalism och bilarna var vita. Lön på fredagar in på 70-talet. Kontant eller i lönekuvert hos en kassörska. Kvarn som malde mjöl till bröd gav glädje och mättnad. Doft av färskt bröd, en reflektion till livet.

Bengt Svensson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.