Annons

Nu släpps vi in – men nog borde vi fått rösta?

Hurra! Sverige är nu snart fullvärdig NATO-medlem! ”Det är en bra dag för Sverige”, utropade statsminister Ulf Kristersson (M) i en TV-intervju från Litauen på kvällen den 10 juli.
Nato • Publicerad 14 juli 2023 • Uppdaterad 17 juli 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och statsminister Ulf Kristersson skakar hand inför ett möte i Vilnius på måndagen angående Sveriges kommande Natomedlemskap. I mitten Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och statsminister Ulf Kristersson skakar hand inför ett möte i Vilnius på måndagen angående Sveriges kommande Natomedlemskap. I mitten Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.Foto: Henrik Montgomery/TT

Äntligen, efter alla sorger och bedrövelser godkände och accepterade president Erdogan till slut Sveriges Nato-ansökan. Nu ska den bara ratificeras.

Svenska politiker kan nu andas ut i denna svåra, krångliga och politiska Nato-fråga. (Erdogan, Turkiet, har ju mer eller mindre ”lekt med” svenska politiker. Ja, nästan kränkt Sverige!)

Annons

Det har verkligen varit både mödosamt och kostsamt att nå ett godkännande. Inte minst utrikesminister Tobias Billström har flugit land och rike runt för att få stöd i denna Nato-fråga.

Han har med jämna mellanrum under året besökt både Ankara, Istanbul, Bryssel och Washington. Han har väl velat framstå som den minister som ”räddade” Nato till Sverige?

Alla övriga utrikesärenden har antagligen fått vänta och läggas till sidan under denna tid. Kanske en extra notering i historieböckerna?

Regeringen Kristersson dammade till och med av den gamle före detta statsministern Carl Bildt i denna process.

Under hans statsminister-/utrikesministertid hade Bildt nämligen skapat goda relationer med Turkiet, påstods det i svenska medier. Men hans besök i Turkiet gav heller inget resultat.

”Det hade faktiskt varit klädsamt om vi hade fått rösta i denna viktiga politiska försvarsfråga.”

Först när president Biden, USA, ordentligt blandade sig i förhandlingarna gick processen betydligt snabbare. Och Erdogan fick till slut ge efter i denna långdragna Nato-process.

Men medlemskapet för Sverige har nog kostat en hel del? Sverige har dessutom helt plötslig fått en ny, strängare ”terroristlag”. En önskan från Erdogan?

En lag som borde ha funnits sedan länge, enligt min åsikt.

Den svenska försvarsindustrin kan nog också glädjas över beskedet. Som Nato-medlem kan säkerligen också vapenexporten till Nato-länderna växa och öka i omfattning.

Kanske får Turkiet även köpa F16-plan från USA? Det ska i så fall betraktas som en typ av ”muta” till Erdogan och Turkiet.

Annons

Men jag är väldigt besviken att vi svenskar inte fick möjlighet att yttra oss i en folkomröstning om Nato/Otan-frågan. Det hade faktiskt varit klädsamt om vi hade fått rösta i denna viktiga politiska försvarsfråga.

C--G Pernbring

Annons
Annons
Annons
Annons