Annons

Ny kärnkraft klarar inte Skånes vinter

Det finns en stor risk för kraft- eller energibrist i södra Sverige och östra Danmark under kommande vinter.
Energi • Publicerad 21 november 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tanmoy Bari, VD elbolaget Greenely.
Tanmoy Bari, VD elbolaget Greenely.Foto: Pressbild

Det konstaterade de nordiska stamnätsoperatörerna då de i början av november möttes i Helsingfors för att diskutera läget för kraftsystemet. Operatörerna uppmanade konsumenterna att dra ner på förbrukningen de timmar då systemet är pressat.

Mot de närmaste årens effektbrist hjälper inte den nya regeringens satsning på kärnkraft, sådant tar för lång tid. I stället måste regeringen fokusera på system som minskar förbrukningen, främst reglering och teknik som gör att även hushållen kan bidra till effektbalansen genom att minska elförbrukningen under effekttopparna, det som kallad förbrukarflexibilitet. Två seminarier om förbrukarflexibilitet som Energimarknadsinspektionen haft under oktober, kan sammanfattas med att regelverken är föränderliga och otydliga, de tekniska kraven är mer anpassade för producenter än förbrukare och incitamenten för hushållen att variera sin förbrukning är svaga.

Annons

Det är dessutom bara vissa timmar som vi behöver dra ner förbrukningen, men hushållen har i regel inte kunskap om timpriserna och har inte heller elavtal som gör det lönsamt att variera förbrukningen. Därför behöver regeringen snabbt underlätta för fler att bidra till elsystemets stabilitet och lägre priser genom att:

  • Skapa tydligare regelverk, inte minst kring så kallade oberoende aggregatorer som kan samla många små förbrukare, exempelvis enskilda hushåll, för att tillsammans erbjuda minskad elanvändningen då effektbristen är akut.
  • Skapa starka ekonomiska skäl för hushåll att bidra med flexibel elförbrukning. Hushållet ska inte bara få lägre elräkning utan också bra betalt för att momentant minska förbrukningen.
  • Skapa intresse för att delta på flexibilitetsmarknader genom att göra det allmänt känt att timprisavtal kan rädda både hushållsekonomin och elsystemet. Gör helt enkelt timprisavtal till norm på marknaden och låt elföretagen konkurrera med smarta tilläggstjänster.
”För detta krävs att regeringen rensar bordet och får till en reglering som gör det enkelt och lönsamt för hushållen att stabilisera elsystemet.”

Det sista är viktigt och här finns mycket att göra. Enligt lag har elkunder rätt att få sin elförbrukning mätt per timme och elnätsföretag ska byta mätmetod, och elmätare om det behövs, inom tre månader från det att kunden begärt det. Det fungerar tydligen så bristfälligt att Energimarknadsinspektionen planerar att starta tillsyn av hur reglerna efterföljs.

Att variera sin elförbrukning behöver inte vara en uppoffring. Det kan numera ske automatiskt genom att tunga förbrukare, som värmepumpar och elbilsladdare, varierar effekten beroende på signaler från elsystemet, och detta utan att vare sig värmen i huset eller laddningen av bilen påverkas på ett märkbart sätt. Nästa steg är att vända strömmen så att fulladdade bilbatterier kan skicka tillbaka ström till elnätet.

Kan vi som kollektiv dra ner elförbrukningen då bristen är som störst, minskar belastningen på elnätet högst väsentligt samtidigt som vi kan undvika pristopparna. Men för detta krävs att regeringen rensar bordet och får till en reglering som gör det enkelt och lönsamt för hushållen att stabilisera elsystemet.

Tanmoy Bari, VD elbolaget Greenely

Annons
Annons
Annons
Annons