GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ny regering innebär en nystart för hbtq-politiken

Efter en spännande och tät valrörelse står det klart att det äntligen ska bildas en ny borgerlig moderatledd regering. Det är i grunden goda nyheter på många områden och även när det gäller hbtq-frågorna i Sverige. Efter åtta år där Socialdemokraterna släpat fötterna efter sig är nu möjligheterna för en nystart goda!
Rättigheter • Publicerad 28 september 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Listan över reformer som berör hbtq-personer och som Socialdemokraterna underlåtit att driva i mål är ganska lång”, skriver debattören.
"Listan över reformer som berör hbtq-personer och som Socialdemokraterna underlåtit att driva i mål är ganska lång”, skriver debattören.Foto: Darko Vojinovic

Listan över reformer som berör hbtq-personer och som Socialdemokraterna underlåtit att driva i mål är ganska lång. Förbud mot omvändelseterapi, jämlika regler ring blodgivning, en könstillhörighetslag som bygger på självidentifikation, avskaffande av informationsplikten, en neutral familjelagstiftning som inte diskriminerar mot regnbågsfamiljer och en svenska ordning för surrogatmödraskap. Det finns en del att ta tag i med andra ord.

”Ett djupt och nära samarbete mellan Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna som nu ligger framför oss innebär goda möjligheter att ta nya steg framåt.”

Moderatledda borgerliga regeringar har tidigare åstadkommit viktiga steg framåt för hbtq-personers rättigheter. Det var tydlig under de senaste åtta åren med borgerlig regering då vi fick på plats könsneutral äktenskapsbalk, en ny diskrimineringslag som stärkte skyddet för hbtq-personer och inkluderade könsöverskridande identitet eller uttryck, grundlagen uppdaterades med skydd mot diskriminering på grund av sexuell läggning och könstillhörighetslagen moderniserades på en rad punkter. Ett djupt och nära samarbete mellan Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna som nu ligger framför oss innebär goda möjligheter att ta nya steg framåt.

Hbtq-frågorna kan drivas bara regeringen får tummen ur. Flera av de reformer som behövs har stöd av en majoritet i riksdagen men ändå har inget hänt. Det ligger på den avgående Socialdemokratiska regeringens ansvar. Den ny regeringen har goda möjligheter att leverera. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har alla förutsättningar att lägga fram reformer och få dessa genom riksdagen.

Fredrik Saweståhl (M), president European Centre-Right LGBT+ Alliance

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.