Annons

Nya trender kan ge byarna ett uppsving

Svar på Bo Thunells debattartikel ”Det kan göras mer för byarnas utveckling”, publicerad den 10 januari.
Utvecklingsmöjligheter • Publicerad 18 januari 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Intresset för odling och självförsörjning har ökat stort, vilket kan locka fler att vilja bosätta sig på landet.
Intresset för odling och självförsörjning har ökat stort, vilket kan locka fler att vilja bosätta sig på landet.Foto: Jessica Gow/TT

Tack för svar Bo Thunell, nu förstår jag vad du syftar på. Dock anser jag inte att frågan om att påverka en översiktsplan är sakpolitik.

För mig är sakpolitik en mer avgränsad och i mål och syfte, en mindre fråga till exempel behovet av en motionsslinga.

Annons

Jag har själv lagt ett par sakförslag som medborgarförslag. Dels ett som skulle kunna bidra till att få bort den trafik på kvällar som oroar vid badplatserna längs Råbelövssjön, dels ett förslag för att säkra tillgången för oss boende till strandområdet längs Råbelövssjön.

Du hänvisar i ditt svar till mig om ett dokument som gäller mellan 2016 och 2021, det vill säga inte nu längre. Om man dock läser det så kan man göra det på ditt sätt, men om man läser inledningen till hela stycket så säger den för mig något helt annat nämligen: ”Det är viktigt att bostadsproduktionen ökar i hela kommunen och att kommunen utvecklas utifrån orternas förutsättningar och ur ett hållbarhetsperspektiv”.

Vidare lyfter Bo Thunell många frågor som inte heller det är sakfrågor utan mer strategi/policyfrågor, till exempel en klimatbudget för kommunen och att alla nybyggen i kommunen ska byggas med solfångare.

Om man är sakpolitiker så tycker jag man ska driva frågor som exempelvis görs av en privatperson i Glimåkra. Utifrån det växande intresset för självförsörjning så har där utvecklats ett projekt för ny samlad bebyggelse som ska till exempel generera mer energi mot vad som ska användas, där ska finnas mark för egen odling, med mera.

”Utifrån det växande intresset för självförsörjning så har där utvecklats ett projekt för ny samlad bebyggelse med mark för odling.”

Detta är exempel på som skulle attrahera precis den personkategorin som ser stora värden i omgivningen kring både Röetved och Fjälkestad.

Jag tycker även att ett sådant projekt skulle passa bra mellan Balsby-Österslöv och Ekestad, för att få in en annan typ av framtidsutvecklande bostadsområde. Med detta får vi in en större individuell valmöjlighet om du vill etablera dig och bygga nytt i vår kommun.

Detta är sakpolitik men Bo Thunell lyfter mest tillgången till busslinjer, vilket inte är en kommunal fråga utan en regional. Sedan önskar Bo Thunell mer service, men att förespegla att det kommer att ske en utbyggnad av service i Röetved vid till exempel byggandet av 20 nya villor är att vilseleda.

Jämför med Österslöv och dess servicen, det är inte rimligt att förespegla att det skulle finnas möjlighet till etablering av till exempel distriktssköterskemottagning, om så det byggdes 50 nya hus i Röetved.

Ett förslag till gagn för en levande landsbygd är mitt förslag om framtagande av bevarande- och utvecklingsplaner för landsbygden/orter runt om i Kristianstad. Dokumentet skulle spegla respektive ort och ge transparent och påverkningsbar struktur för alla oss som bor i landsbygdsorter. De skulle tas upp för dialog mellan kommunala tjänstemän och ortsbor vid dialogmöten.

Sist vill jag svara på om jag var närvarade vid dialogmötet i Österlöv, vilket jag ej var då jag var på möte i en förening. Just behovet av att få fler personer att engagera sig är stort både till styrelser i olika föreningar liksom till de befintliga politiska partierna.

Annons

Magnus Forsberg, Liberal i Balsby

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons