GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Oetiska uttalanden från utbildningschefen

Angående rapporterna om situationen på Väskolan i Kristianstadsbladet den 20 och 22 september.
Utbildning • Publicerad 29 september 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lina Leyman Nilsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, kritiseras av skribenten.
Lina Leyman Nilsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, kritiseras av skribenten.Foto: Lasse Ottosson

Jag grips av förundran och förskräckelse över hur ansvarig för skola och förskola i Kristianstads kommun har mage att försöka undkomma sina egna misstag genom att skylla ifrån sig och tillskriva misstagen tidigare skolledare på skolan. Det är oetiskt, magstarkt och talar om en mycket bristande kompetens.

Jag har inte kunskap om vad som har varit problemen på Väskolan, men som tidigare skolledare vet jag att en skola ofta får längre eller kortare perioder av svårigheter att genomföra uppdraget på det sätt som är önskvärt. Det är inget konstigt då så många faktorer påverkar, elevunderlag, tillgången på lärare, budget, samordning med andra verksamheter och så vidare.

”Om så är fallet så undrar jag hur många avhopp vi kommer att få se inom skola och barnomsorg i Kristianstad framöver.”

Skolans uppdrag är mycket omfattande och det är väldigt mycket som kan fallera och behöva rättas till. Av artiklarna framgår att den tidigare skolledningen troligen inte slutade helt av egen vilja, varför skulle i så fall kommunen betala lön under så lång tid efter avslutad tjänst. Vad som har orsakat det vet jag inte men tänker att här står nog erfarenhet mot karriärsug och makthunger. Det senare tillskriver jag Lina Leyman Nilsson. Om så är fallet så undrar jag hur många avhopp vi kommer att få se inom skola och barnomsorg i Kristianstad framöver.

För att ha en fungerande organisation måste det finnas kompetens att värna om personal och erfarenhet även då det förekommer svårigheter i verksamheten. Kan Lina Leyman Nilsson det? Hon var ju trots allt ansvarig för avgående och tillträdande rektorer under våren och därefter som chef för all verksamhet inom barnomsorg och skola. Hennes oetiska uttalanden bådar inte gott.

Anna Guettler

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.