Annons

Ogästvänligt när skånska butiker inte tar kontanter

Turismen i Sverige blomstrar och Skåne är självklart en av pärlorna. En svag krona gör det extra lockande för turister från utlandet. Den senaste årsstatistiken från Tillväxtverket visar att antalet gästnätter ökat med 21 procent. Besöken från utlandet går nu dessutom kraftigt upp till följd av den låga kronkursen.
Betalning • Publicerad 11 juli 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Turister från andra länder, exempelvis tyskar som är den allra största gruppen, använder normalt kontanter.
Turister från andra länder, exempelvis tyskar som är den allra största gruppen, använder normalt kontanter.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tyvärr drabbas utländska turister av en mindre trevlig attityd när de besöker Skåne. De är nämligen inte välkomna om de använder kontanter. Allt fler butiker, restauranger och serviceställen tar bara betalkort och vägrar ta emot kontanter.

För svenska turister är detta oftast inget större problem, i princip alla har ett kreditkort idag. Turister från andra länder, exempelvis tyskar som är den allra största gruppen, använder i stället normalt kontanter. För dem är det en självklarhet att kontanter gäller, medan betalkort kan vara både osäkert och dyrt.

Annons

Deras förvåning när det inte går att betala med kontanter går inte att ta miste på.

En stor anledning till att många företag inte tar emot kontanter är bankernas krav. Storbankerna klassar numera kontanter som en risk för penningtvätt och försvårar på alla sätt för den företagare som hanterar kontanter, bland annat genom att villkora sina banktjänster. Företagen tvingas på så sätt att sluta med kontanter.

”Med kontanter blir det betydligt öppnare för både vanliga invånare och alla utländska turister.”

Argumentet om penningtvätt är minst sagt konstruerat, särskilt i en tid när nätbedrägerierna exploderar och kriminella ligor stjäl många äldres hela livsbesparingar. Bankernas eget ansvar för penningtvätt i miljardklassen kan vi också påminna om, när de jagar småföretagare med krav på redovisning av minsta lilla kontantbetalning.

Egentligen handlar det om en medveten strategi från bankerna, som under många år arbetat för att få bort kontanterna. Utan kontanter kan de nämligen sätta vilka avgifter de vill på sina banktjänster och vi medborgare och företag har inget alternativ. Deviser som denna från storbanken SEB klingar lite falskt: ”Ända sedan vår start för mer än 160 år sedan har vi stöttat entreprenörer i olika faser.”

Bankernas ansvar är stort i detta. Men företagen själva bör givetvis också medverka till att Skåne får förbli det fantastiska besöksmål som vi alla önskar. Med kontanter blir det betydligt öppnare för både vanliga invånare och alla utländska turister.

Björn Eriksson, ordförande för Kontantupproret

Caroline Szyber, vice ordförande Småföretagarnas Riksförbund

Annons
Annons
Annons
Annons