”Peter Johansson fastnar i stuprörstänk och isolerade öar”
Detta efter att ytterligare ett projekt för vatten och avlopp brustit i kostnadsstyrning. Vi socialdemokrater menar att Alliansstyret brustit i sin styrning och kontroll av verksamheten. Då vi socialdemokrater tidigt sett felen och reserverat oss mot hanteringen pressas Peter Johansson att skylla över ansvaret på Heléne Fritzon(!) för bristande planering av ett projekt 2022(!). Han resonerar sedan vidare långt från de intentioner som S-förslaget har till syfte att adressera. Peter Johansson säger: ”Beslut måste fattas i Tekniska nämnden som har ansvar för den typen av projekt. Sedan kommer det till Kommunstyrelsen och då ska det vara berett och klart” och frånsäger sig därmed ansvar.
I Kb/NSk 22-01-29 skyller Tekniska nämndens ordförande, Qalinle Dayib, på de anställda tjänstemännen, för att Alliansen ignorerat de farhågorna som Socialdemokraterna återkommande påtalat. Ingemar Östlund påtalar i ett debattinlägg (2022-02-03) vikten av att investera i VA-nätet. Om det är vi alldeles överens. Våra invändningar handlar om att Alliansen har en bristande kontroll över dessa investeringar.
Fokus måste vara abonnenterna! Hur våra investeringar påverkar varje enskilt hushåll. För att skapa stordriftsfördelar behöver Tekniska förvaltningen samarbetsytor, inte isoleras på en ödslig ö där enda framkomliga vägen är att dumpa kostnaderna på VA-kollektivet. Utgångspunkten i vårt förslag är att VA skall fungera och vara tillförlitlig. Sedan åligger det politiken att investeringar ska påverka VA-taxan så lite som möjligt. Det finns en underhållsskuld att ta sig igenom som inte isolerat kan läggas på abonnenterna. Innovation och samarbeten måste ta större plats i kommunens vatten- och avloppsplanering.
Ett kommunövergripande ansvar gällande att knyta ihop de processer som finns inom kommunens ansvar behöver axlas. Det är långsiktigt och framåtsyftande. Vi behöver hitta former för det. Här följer några exempel: För innovativ och energipositiv infrastrukturutveckling behövs samarbeten, till exempel med C4-energi (det kommunägda elbolaget). Biogasproduktion, solpaneler och småskalig vattenkraft är några energiskapande processer som går att arbeta in. Avtal med angränsande kommuner som skapar stordriftsfördelar kan minska VA-taxans kostnadsutveckling (till exempel kommunerna i Skåne nordost). Att minska det samlade behovet, genom beteendepåverkan och smart byggnation minskar driftskostnaden (till exempel ABK). Miljöfonder och samfinansiering kan bromsa VA-taxan och erbjuda många miljösatsningar (Regionen och EU).
”Att distansera sig från ansvar snarare än att bidra till att lösa den komplexa ekvationen, är svagt politiskt ledarskap.”Anders Tell, Martin Hallingström Skoglund
Det är orealistiskt att Tekniska nämnden skall hantera alla dessa samarbeten, det åligger Kommunstyrelsen. För precis ett år sedan presenterades en konsultrapport som kommunen beställt, apropå bristerna vid Centrala reningsverket. Den rekommenderar Kommunstyrelsen att ha proaktiva dialoger med Tekniska nämnden två gånger om året om stora projekt samt att större fokus behöver läggas på driftkostnader. Det är dags att ta det på allvar.
Åter igen, fokus måste vara abonnenterna och planering måste utgå från taxan. Att projekt tillåts överskrida investeringsramar utan att innovation och samarbeten i andra änden minskar driftskostnaderna (kostnaden för hushållen) är svagt politiskt ledarskap. Att oschysst skylla på sina egna och anställda är svagt politiskt ledarskap. Att distansera sig från ansvar snarare än att bidra till att lösa den komplexa ekvationen, är svagt politiskt ledarskap.
Anders Tell, Oppositionsråd (S) Kristianstad
Martin Hallingström Skoglund, Vice ordförande Tekniska nämnden (S) Kristianstad