Politiker i Hässleholm – ta ert skolansvar nu!

Skolan är satt under stor press med i praktiken krav på nedskärningar eller ”effektiviseringar” varje år.
Utbildning • Publicerad 31 januari 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En god utbildning börjar i att det finns behöriga lärare med rätt förutsättningar.
En god utbildning börjar i att det finns behöriga lärare med rätt förutsättningar.Foto: Roald, Berit

Det vilar ett tungt ansvar på våra lokala politiker att agera för att bryta den utvecklingen. Sveriges Lärare kräver ett ansvarstagande kopplat till skolsektorn – och det är ni politiker som har det konkreta dagliga ansvaret för skolan idag.

Sedan årsskiftet finns det nya fackförbundet Sveriges Lärare med cirka 300 000 medlemmar. Landets lärare i alla delar av skolsystemet talar nu med förenad och stark stämma. Det kommer att märkas att vi är många som står enade. Självklart även i Hässleholms kommun!

”Det ekonomiskt besvärliga läget i kommunsektorn är bekymmersamt och det syns också här i Hässleholms kommun.”

Vi samlar nu oss kring ett antal frågor för att få till nödvändiga förändringar. Vi vill:

  1. 1Att man litar på professionen och inser vikten av tidiga insatser.
  2. 2Att krafttag görs för att stärka lärares arbetsmiljö och minska arbetsbelastningen.
  3. 3Att hela skolsektorn prioriteras under hela mandatperioden.

Vi är i början på en ny mandatperiod och nu finns möjligheten att lyfta skolan. En möjlighet som våra politiker i Hässleholms kommun nu måste ta! Det krävs stora satsningar och skolan måste prioriteras, vilket kan innebära att annat får stå tillbaka. Ni kommunpolitiker behöver ge företräde åt skolan så att alla elever ska kunna klara sin skolgång och få en bra start i livet.

Vi i Sveriges Lärare känner dock stark oro över hur kommunerna klarar sitt finansieringsuppdrag. Det ekonomiskt besvärliga läget i kommunsektorn är bekymmersamt och det syns också här i Hässleholms kommun.

I Sveriges Lärare slår vi fast att en god utbildning för barn och elever förutsätter att skolor, förskolor och fritidshem är bemannade av legitimerade, behöriga lärare med rätt förutsättningar för sina viktiga uppdrag. I detta är tillräckliga resurser helt avgörande.

Här i Hässleholms kommun kräver vi också att politikerna ska fatta kloka och långsiktigt hållbara beslut som gagnar en likvärdig skola.

Som företrädare för Sveriges Lärare i Hässleholm kräver vi nu att våra kommunpolitiker, som i dagsläget är ytterst ansvariga för skolans kvalitet och lärarnas arbetsmiljö, tar sitt ansvar och ser till att det på varje skola finns tillräckliga resurser. Så lyder ert uppdrag!

Kristina Rauer & Marie Lundgren, ordföranden för Sveriges Lärare i Hässleholm

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.