Regeringen borde inte fegat om gårdsförsäljning
Men efter flera utredningar, åtskilliga partiförslag och otaliga debatter samt medieutspel har regeringen äntligen presenterat ett skarpt förslag om en svensk modell för gårdsförsäljning. Förslaget är inte perfekt, med det är ett stort steg framåt på vägen mot att Skåne ska stärka sin position som en smakrik plats väl värd att besöka.
Smaken av en plats är viktig. Där ingår drycken i form av till exempel cider och öl likväl som en ost eller ölkorv. Det väcker intresse när turister och besökare får möjlighet att uppleva Skåne genom sina smaklökar. Smaken av Skåne får nu en ordentlig skjuts i och med möjligheten att under ett gårdsbesök sälja de drycker som produceras i regionen.
För att gårdsförsäljning av vin, öl och andra alkoholhaltiga drycker i Skåne handlar om mer än att du ska få möjlighet att köpa med dig en god flaska av det som landsbygden har att erbjuda. Det är en tillväxtfråga som handlar om att främja och utveckla besöksnäringen på landsbygden i Skåne och skapa fler jobb och utveckla det lokala näringslivet
Men för att få riktig genomslagskraft hade regeringen behövt våga mer. Dagens förslag innebär ett tak för hur stort ett dryckesföretag får bli för att få fortsätta med gårdsförsäljning. I praktiken innebär det att framgångsrika företags utvecklingsmöjligheter begränsas.
Det finns idag drygt 750 dryckesföretag i Sverige. De flesta är små familjeföretag på landsbygden med upp till fem anställda. Endast hälften av de svenska dryckesföretagen uppfyller kraven på hantverksmässig tillverkning, oberoende och småskalighet vilket är en förutsättning för att få bedriva gårdsförsäljning i Sverige. Och färre lär det bli.
En undersökning från Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) visar nämligen att om gårdsförsäljning blir verklighet i Sverige så planerar företagen initialt att fördubbla antalet anställda. Det betyder fler investeringar, jobb och skatteintäkter på landsbygden. Men det innebär också fler företag som inte passerar nålsögat och uppfyller kriterierna som regeringens svenska modell för gårdsförsäljning.
När reformen träder i kraft införs gårdsförsäljning i Sverige under en sex års prövoperiod, för att sedan utvärderas. LRF anser att regeringen borde vågat inkludera de större företagen under prövoperioden.
Vi uppmanar regeringen att våga omvärdera värdet av att inkludera en hel bransch i en lagstiftning som tillåter gårdsförsäljning. Det skulle inte bara gagna Skåne utan bidra till en mer attraktiv landsbygd i hela landet. Viktigt att regeringen nu lyfter hela Sverige som ett dryckesland.
Maria Hofvendal Svensson
Ordförande LRF Skåne
Ulrik Jönsson
Ägare av Åhus Bryggeri
Ingemar Jönsson
Magnus Jönsson
Henrik Jönsson
Bengt Jönsson
David Ögren
Ägare av Kornheddinge BryggeriKompani
”Endast hälften av de svenska dryckesföretagen uppfyller kraven på hantverksmässig tillverkning, oberoende och småskalighet vilket är en förutsättning för att få bedriva gårdsförsäljning i Sverige. Och färre lär det bli.”