Annons

Regeringen ska inte krypa för Erdogan – men inte heller för SD

Med tanke på det politiska och känsliga läge som Sverige befinner sig i är det direkt omdömeslöst av Richard Jomshof (SD) att uppvigla till bokbål och att sprida sitt hat mot oliktänkande som inte delar hans världsbild.
Utrikespolitik • Publicerad 2 augusti 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Richard Jomshof (SD), justitieutskottets ordförande.
Richard Jomshof (SD), justitieutskottets ordförande.Foto: Ali Lorestani/TT

När Morgan Johansson (S) påtalar det olämpliga vill ”yttrandefrihetskämpen” Jomshof inskränka Johanssons yttrandefrihetsrätt och förhindra honom att ha synpunkter på Jomshofs omdömeslösa beteende. Dessutom påstår Jomshof att det är Johansson som inte tänker på det allvarliga politiska läget.

Kan man annat än ta sig för pannan och undra vilken självinsikt justitieutskottets ordförande besitter?

”I egenskap av ordförande utrikesutskottet i Sveriges riksdag borde man kunna begära bättre omdöme av Jomshof.”
Annons

Inte bara Morgan Johansson utan även Mikael Odenberg (M) och före detta försvarsminister i Fredrik Reinfeldts regering har synpunkter och anser att Jomshofs agerande inte är att stå upp för svensk yttrandefrihet och demokrati utan bara är omdömeslöst och ansvarslöst och ökar risken för terroristangrepp mot Sverige. Jag delar Odenbergs inställning.

I egenskap av ordförande utrikesutskottet i Sveriges riksdag borde man kunna begära bättre omdöme av Jomshof. Men genom att Ulf Kristersson (M) tillsammans med hela regeringsunderlaget tiger still blir Jomshofs agerande legitimerat i omvärldens ögon. Men liksom Odenberg och Johansson anser jag att man måste stå upp för det som är rätt och anständigt och då behöver man tala klartext. Regeringen ska inte krypa för Erdogan, men inte heller för Sverigedemokraterna.

Irene Ludvigsson

Annons
Annons
Annons
Annons