Regimen i Iran måste falla och få sitt straff
Mahsa Zhina Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september 2022 för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis. Hon fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och fått vad polisen hävdar var en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.
Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sig huvudduken och skanderade slagord. Protesterna spred sig snabbt över landet, till de flesta av Irans 31 provinser. Vid många tillfällen har demonstrationerna slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor. Nu har kampen pågått i mer än sju månader och regimen har alltmer hårdhänt slagit ner protesterna med långa fängelsestraff, dödsdomar och annan repression. Kända kvinnliga skådespelare anklagas av regimen för att inte ha lagstadgad huvudduk, när de publicerat bilder på sig själva. 137 butiker och 18 restauranger har stängts ner av regimen då de inte följt hijabreglerna. De installerar kameror på öppna platser för att identifiera kvinnor som inte bär hijab. Många skolflickor har förgiftats på skolor runt om i landet, med yrsel, illamående och huvudvärk som följd.
”Vi vill se mer handling från den Europeiska unionen för att få bort förtryckarregimen i Iran och ge kvinnor och flickor, där samma rättigheter som övriga kvinnor och flickor i EU.”
I december förra året beslutade FN:s kommission för kvinnors rättigheter och ställning att utesluta Iran från kommissionen. Det dokument som låg bakom uteslutningen uttryckte allvarlig oro över den iranska regimens handlingar sedan september 2022, då övergreppen mot de kvinnor och flickor som protesterar mot Masha Aminis död, helt strider mot konventionen om de mänskliga rättigheterna.
I mars i år rapporterade FN:s särskilda rapportör för Iran, Javaid Rehman, till Rådet för mänskliga rättigheter om situationen i Iran. Rehman fördömde kraftigt alla brott mot mänskliga rättigheter som regimen i Iran utsätter människor som demonstrerar i landet.
Sverige och EU har kraftfullt protesterat mot Irans förbrytelser mot mänskliga rättigheter för deras hårda repressioner mot de kvinnor och män som kämpar för sin frihet, inte minst från tvånget att bära hijab.
Men Sverige och EU kan göra mer. Nu är Sverige ordförandeland i EU. Vi vill se mer handling från den Europeiska unionen för att få bort förtryckarregimen i Iran och ge kvinnor och flickor, där samma rättigheter som övriga kvinnor och flickor i EU.
För att uppmärksamma och stödja kvinnornas kamp i Iran, arrangerar Kristianstads FN-förening i samverkan med Regionmuseet och ABF en filmvisning på lördag 6 maj klockan 14 på Filmmuseet. Före filmen informerar Fatemeh Meshkini Andersson från Kristianstad och med härkomst i Iran om den aktuella situationen i landet. För information, se Regionmuseets hemsida.
Jan Lindelöf, ordförande i Kristianstads FN-förening
Fatemeh Meshkini Andersson, Kristianstadsbo med rötter i Iran