Replik Lars Hansson 13/7

Debatt Lars Hansson skriver att Centerpartiet satsar 206 miljoner kronor extra till den skånska kollektivtrafiken nästa år.
Debatt • Publicerad 20 juli 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Skribenten befarar längre köer. Foto:TT
Skribenten befarar längre köer. Foto:TT

Lars Hansson skriver att Centerpartiet satsar 206 miljoner kronor extra till den skånska kollektivtrafiken nästa år. Tyvärr verkar Hansson sakna insyn i verksamheten, då dessa pengar inte lär bidra till att klara miljö- och klimatutmaningen, utan slösas bort på trånga och dyra tåg med för liten kapacitet och höga driftskostnader. I ett par år har en investering på 1,85 miljarder kr. i förstärkt tågtrafik (System 3) varit på agendan i Region Skåne.

Nu genomför Skånetrafiken en upphandling som säkrar dyrast möjliga tåg med fortsatt risk för ståplats.

1) Politikerna får inte ta del av jämförelser av olika typer av tåg, utan får fastställa tjänstemännens favoritförslag.

2) Den 31 augusti 2018 beslutade Kollektivtrafiknämnden att godkänna följande mening ”Beslut om vilken fordonstyp som ska användas för System 3 fattas av Kollektivtrafiknämnden”. Den 13 mars 2019 ber Skånetrafiken Kollektivtrafiknämndens beredningsutskott att besluta ”Beredningsutskottet fastställer upphandlingsdokumentationen för System 3 enligt föreliggande förslag”. Det offentliga underlag som Skånetrafiken presenterat för politikerna saknar information om de har beslutat att fastställa en upphandling av motorvagnståg eller lokdragna tvåvåningsvagnar.

Alla med djupare kunskaper inom området kan genomskåda att upphandlingen är begränsad till dyra och kapacitetssvaga motorvagnståg. Politikerna får aldrig ta ställning till vad som utlovats.

3) Både Sweco och WSP har i oberoende rapporter rekommenderat Skånetrafiken att köpa lokdragna tåg, men det struntar Skånetrafiken i utan att motivera varför.

4) Sydsvenskan har den 24 juni 2018 redovisat att inköpet av nya fordon blir 30 % billigare för Skånetrafiken om de väljer lokdragna tåg.

5) Medan sjukvården i Skåne går på knä tillåts Skånetrafiken härja fritt med skattebetalarnas pengar och göra oansvariga tåginköp. De pengar som Skånetrafiken gör av med i onödan skulle räcka för att täcka lönekostnaden för drygt 900 undersköterskor under ett år och då har inte hänsyn tagits till att de lokdragna tvåvåningsvagnarna även har en betydligt lägre årlig driftskostnad.

6) Toppstyrningen av verksamheten har enligt källor inom Skånetrafiken gjort att både tåg- och busschef slutar i augusti. Privata relationer på chefsnivå gör det omöjligt för lägre tjänstemän att föreslå mer ekonomiskt fördelaktiga upphandlingsalternativ.

Jag hoppas att Lars Hansson och kollektivtrafiknämnden tar sitt ansvar och gör om upphandlingen och håller relevanta delar av Skånetrafiken ansvariga för det redan inträffade, som varit till skada för pendlarna som fått vänta onödigt länge mer pålitliga tåg.

Martin Randrup, civilingenjör infrastruktur
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.