GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Så bygger man inte ömsesidig respekt och tillit

Angående Hässleholms Montessoriskola, svar till ”En röst från insidan”.
Montessori • Publicerad 28 september 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hässleholms Montessoriskola.
Hässleholms Montessoriskola.Foto: Kristina Höjendal

Först och främst kan lämpligheten i att tillsätta en rektor utan Montessoriutbildning ifrågasättas. Många har valt Hässleholms Montessoriskola på grund av dess pedagogik, därför är det ju rimligt att ansvarig rektor är utbildad och vet vad den innebär och säkerställer att undervisning och bemötande av elev sker i enlighet med denna. Detta har tidigare varit viktigt för skolan men verkar ha tappats bort av rektorn i ambitionen att göra förändringar.

Jag reagerade starkt på insändarens ”En röst från insidan” formulering ”Vi har vårdnadshavare som tror sig ha mandat att påverka och förändra vår arbetsplats, en kommunal skola!” Vår? Vill påpeka att skolan i högsta grad är elevernas arbetsplats. Skolan och dess personal är till för eleverna, inte tvärtom.

Som vårdnadshavare anser jag mig inte bara ha rätten utan även skyldigheten att lyssna och reagera när mitt barn, inte bara en utan upprepade gånger, signalerar att något är fel. Insändaren nämner att förändringar tar tid och är nödvändiga för allas bästa. Att enstaka pedagoger (observera att jag skriver enstaka, de flesta pedagoger gör ett fantastiskt arbete!) kan skrika och skälla, smälla händerna i bänkarna, peka ut en elev som ”dåligt exempel” inför klassen, är det en förändring för allas bästa? Är detta det nya arbetssättet som skall leda skolan framåt? Detta måste väl ändå vara totalt respektlöst mot individen?

”Kan det vara detta förändringsarbete som är anledning till att vårdnadshavare valt att ställa sina barn i kö till andra skolor?”

Har full förståelse för att det behövs tillrättavisning när någon gjort fel men att förnedra och skrämma barn kan aldrig vara rätt väg att gå. Ett sådant förhållningssätt är oacceptabelt och skapar rädsla och obehag, inte bara för den elev som blir utsatt utan även för de som tittar på. Så bygger man inte ömsesidig respekt och tillit.

Insändaren skriver att det är jobbigt att försvara sitt arbete för att kollegor inte kan acceptera förändringar trots beslut från ledningen. Kan det vara så bästa ”En röst från insidan”, att detta kan vara en av anledningarna till att personal valt att sluta? De har inte klarat av att jobba kvar med gott samvete. Kan det vara detta förändringsarbete som är anledning till att vårdnadshavare valt att ställa sina barn i kö till andra skolor?

Jag är inte en naiv förälder. Jag ser och hör. Och jag bryr mig.

En röst från en vårdnadshavare

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.