Annons

SD i Hässleholm står inte upp för mänskliga rättigheter

Rätten att älska den man vill borde vara självklart. Likväl motarbetas människor än idag i världen och vi i Hässleholm måste tydligt ta avstånd från de krafterna.
Regnbågssymbolen • Publicerad 31 januari 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Dolores Öhman (MP), gruppledare, Hässleholm.
Dolores Öhman (MP), gruppledare, Hässleholm.Foto: PRIVAT

Om vi inte står upp för de mänskliga rättigheterna ger vi utrymme för de konservativa, odemokratiska krafterna att växa. Och regnbågsflaggan är ett av sätten att föra fram budskapet på.

Därför skrev jag, ihop med Arberesha Sabani (MP), en motion till fullmäktige. Vi föreslog att kommunen tar ställning genom att använda regnbågens färger i den offentliga miljön. Motionen blev dock styvmoderlig behandlad. I kultur- och fritidsnämndens svar nämns inget om flaggans symbolik, trots att dess uppgift är att värna kulturfrågor, kulturella uttryck och dess innebörd.

Annons

Nämnden uttalar sig istället om stadsgestaltning, något som är miljö- och stadsbyggnadsnämndens huvudkompetens, men motionen remitterades inte dit.

Motionen kräver att berörd nämnd tar fram ett förslag om hur regnbågsfärger kan gestaltas i den offentliga miljön. Tekniska nämnden gjorde istället en beräkning på ommålning av ett stort antal bänkar, och kom fram till att det blir för dyrt.

Varför inte köpa redan målade bänkar när de ändå byts ut regelbundet? Varför inte titta på andra föremål, som till exempel en flagga? Det ser ut som att de som gjort utredningen bestämt sig i förväg.

Den viktigaste frågan missas: Behovet av att lyfta rätten att inte bli diskriminerad på grund av sin sexuella läggning.

Sverigedemokraterna Hanna Nilsson, Patrik Jönsson och Ulf Berggren kopierade ordagrant vår bakgrundstext, för att sedan fullständigt ändra innebörden. Detta visar hur viktig motionen är.

Där vi skrev att ”många kommuner och städer i Sverige och i världen visar för allmänheten att man står för allas lika värde genom att hissa regnbågsflaggan med jämna mellanrum eller genom att måla offentliga föremål med regnbågens färger”, skriver SD istället att ”länder som USA, Kosovo och Finland använder sin flagga som en symbol för den stolthet, respekt och ödmjukhet man känner inför sitt lands historia och värderingar… Att vi svenskar måste uppmärksamma och hylla vårt kulturarv och värderingar. Detta kan vi göra genom att på väl valda tingest upprätta den svenska flaggans färger.”

”SD vilseleder och lyckas flytta debatten, där nationens flagga ställs mot regnbågsflaggan.”

Där vi skrev att fullmäktige ska få information om lagar som skyddar allas lika värde skrev SD att nyanlända ska få informationen istället.

Där vi skrev om att ”ta fram ett förslag om offentliga föremål som kan målas med regnbågens färger”, skriver SD att ”ett förslag om offentliga föremål som kan målas med svenska flaggans färger tas fram”.

Retoriken är både märkligt och talande.

SD vilseleder och lyckas flytta debatten, där nationens flagga ställs mot regnbågsflaggan. I demokratiska länder är detta totalt främmande. Det är för oss ett bevis på SD:s verkliga nationalistiska och extremt konservativa kärna.

Annons

I Sverige har vi fler än 15 flaggdagar. Flaggan är till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523. Den är också till minne av 1809 års regeringsform. Det är en nationell symbol som ofta hissas på våren och påminner då om de idylliska somrarna i Sverige.

SD väljer att använda vår flagga som en symbol för invandrares utanförskap och behovet av assimilering. Skrämmande.

Vi politiker måste våga föra debatten och avslöja främlingsfientligheten hos SD.

Det är det enda sättet för Hässleholm att motverka rasism. Det är sorgligt att behandlingen av motionerna inte tar upp de här frågorna. Ännu mer sorgligt är att fullmäktige, som sammanträder idag, måndag, inte heller våga ta ställning.

Det finns förslag om att avslå båda motionerna och endast Vänsterpartiet har uttalat stöd för vår motion. Är fullmäktige inte tydlig i sin ställning för allas lika värde är risken stor att de konservativa krafterna vinner mark.

Att avslå vår motion är ett bevis på att kommunen fortfarande har en lång väg att gå. Ett avslag likställer oss med krafter i länder där principen om allas lika värde inte respekteras.

Mitt hopp är att vi lokalpolitiker snart byts ut av en ny generation som är mindre konservativa.

På senaste fullmäktige fick vi en föreläsning om hundra års allmän och lika rösträtt och om kvinnor i Hässleholm som kämpade. Men på kommande blir det igen restriktiva och konservativa krafter som förhindrar framsteg mot en mer modern och civiliserad kommun.

I ljuset av detta frågar jag övriga ledamöter: var vill ni placera er och denna församling i historieböckerna?

Dolores Öhman (MP), gruppledare, Hässleholm

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons