Sent ska syndaren vakna

Rubriken syftar på debattinlägget den 2 mars, från de tre socialdemokraterna, Ardalan Shekarabi, Sanna Backeskog och Anna Wallentheim.
Brottsoffer • Publicerad torsdag 09:00
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det behövs ingen ”brottsofferlag”. Det räcker att domstolarna tolkar lagarna på ett rimligt sätt.
Det behövs ingen ”brottsofferlag”. Det räcker att domstolarna tolkar lagarna på ett rimligt sätt.Foto: Fredrik Sandberg/TT

De har plötsligt kommit på att brottsoffer inte känner att samhället står på deras sida. Det har de alldeles rätt i. Men det låter falskt när det kommer från socialdemokrater.

Deras parti har tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet varit ansvariga för automatisk frigivning efter 2/3 av straffet. De har till och med medverkat till att Sverige under en period hade automatisk halvtidsfrigivning. Då funderade de tydligen inte på hur misshandlade brottsoffer kände sig när förövaren frisläpptes innan offret ens hunnit lämna sjukhuset.

”Det jobbet får absolut inte skötas av socialdemokrater.”

De skriver också om hedersrelaterat våld mot kvinnor. Men de nämner inte att vi har en lagstiftning som hindrar oss att utvisa kriminella efter avtjänat straff. Detta är också en följd av vänsterns daltande med brottslingar. S-regeringar har under årens lopp tillsatt folk i Högsta domstolen som förmodligen aldrig behövt träffa någon kriminell eller ett brottsoffer. De flesta i HD tycks leva i en totalt verklighetsfrämmande värld.

HD har dock nyligen gjort ett glädjande undantag när man tillrättavisade en hovrätt som frikänt en mördare. Men risken är att det var undantaget som bekräftar regeln.

I debattartikeln skriver de tre socialdemokraterna att det gäller ”upprättelse, respekt och rättvisa”. Med 35 års erfarenhet som nämndeman vet jag att vänsterpolitikerna, under täckmanteln ”rättssäkerhet”, drev igenom lagar som gjorde det nästan omöjligt att fälla brottslingar om det inte fanns erkännande och eller flera vittnen. Det behövs ingen ”brottsofferlag”. Det räcker att domstolarna tolkar lagarna på ett rimligt sätt. Men nu gäller det tydligen för politikerna på vänsterkanten att vända kappan efter vinden.

Slutligen håller jag med om det som står i inledningen. ”Brottsoffrens ställning och rättigheter måste stärkas”. Men det jobbet får absolut inte skötas av socialdemokrater.

Rolf Tronäss, fd nämndeman

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.