Sjukt att man inte ska ha råd att vara krasslig
Under pandemin infördes en ersättning för karensavdraget. Man hoppades att det skulle minska smittspridningen när människor hade råd att stanna hemma vid sjukdom, vilket det också gjorde. Liksom dödsfallen och kostnaderna minskade. När vanligt folk inte behövde förlora en hel dagsinkomst – då stannade de hemma om de var sjuka. Det handlar om undersköterskor, busschaufförer, butiksbiträden och många fler.
Det är detta som karensavdraget handlar om. Varje diskussion om återinförande av, eller ett utökat karensavdrag är en diskussion om klass. Den drivs av okunskap mot alla de som tog sig till jobbet under pandemin. Mot alla LO-medlemmar som har svårt att få pengarna att räcka till om man måste vara hemma och därmed förlora en dagslön.
”Facit visar att dödstal, sjukskrivningar och kostnader ökar. Trots det så är det tydligt att karensavdragen finns i kortleken hos den konservativa regeringen som stöds av Sverigedemokraterna.”
För det är den verkligheten många lever med. Vid sjukdom står valet för många LO-medlemmar mellan att pressas privatekonomiskt med en förlorad dagsinkomst eller att riskera sin och andras hälsa genom att jobba sjuk. Det valet borde inte behöva finnas på kartan men det gör det, och när magen gapar hungrig så är valet ganska enkelt. Du går till jobbet.
Det är sjukt att man inte ska ha råd att vara krasslig. Facit visar att dödstal, sjukskrivningar och kostnader ökar. Trots det så är det tydligt att karensavdragen finns i kortleken hos den konservativa regeringen som stöds av Sverigedemokraterna. De inte bara vill ha det, det diskuteras återkommande om att utöka det. Det drabbar ju trots allt bara de som håller samhället igång, alla de yrkesarbetare som omöjligt kan jobba hemifrån.
Det som behövs nu från regeringen är ett tydligt löfte om att karensavdraget istället helt ska skrotas.
Per-Ola Nilsson, ordförande LO-distriktet i Skåne