Annons

Ska banken bestämma hur mycket av mina pengar jag får ta ut?

För en tid sedan skulle jag ta ut pengar, kontanter alltså. Jag brukade göra det på uttagsautomaten inne på ICA Kvantum på Näsby, men nu upptäckte jag att den var bortplockad.
Kontanter • Publicerad 9 juli 2023 • Uppdaterad 10 juli 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Varför begränsningen över hur mycket som får tas ut, och att jag bara får försöka tre gånger?
Varför begränsningen över hur mycket som får tas ut, och att jag bara får försöka tre gånger?Foto: Martina Holmberg / TT

Jag hänvisades till Sparbankens dito tvärs över gatan. Jag knappade in beloppet, 3 500 kronor, och automaten meddelade att den ansåg beloppet för högt. Jag gick då ner till 3 000 kronor med samma resultat. Nytt försök med 2 500 kronor, vilket även det nekades, nu plus meddelandet att jag försökt tre gånger och därför inte beviljades fler försök. Lätt upprörd åkte jag till bankomaten på Gamlegården och där fick jag ut mina pengar.

”Vis av tidigare erfarenhet knappade jag nu in 2 000 kronor vilket nådigt beviljades.”

Nåväl, nästa gång åkte jag direkt dit, men upptäckte att bankomaten nu programmerats om och följaktligen nekade uttag på 3 500 kronor. Vis av tidigare erfarenhet knappade jag nu in 2 000 kronor vilket nådigt beviljades.

Annons

Jag konstaterar att bankerna numera tagit sig rätten att bestämma över de pengar jag har på kontot, hur mycket jag får ta ut och hur många försök jag får ha. Jag har förstått av debatten att de också tar sig friheten att neka både företag och privatpersoner konton utan rimliga skäl.

Det känns som att bankerna inte är en del av det demokratiska samhället utan istället agerar förmyndare.

Kontantupproret finns och jag kan läsa att de varit på plats i Almedalen, men att varken politiker eller bankfolk behagat delta i deras seminarium.

Jag ser gärna kommentarer från ansvarigt bankfolk och folkvalda, för detta är inte rimligt.

Rolf Nilsson, Ekestad

Annons
Annons
Annons
Annons