Annons

Ska elräkningarna driva familjer från sina hem?

Samtidigt som jag har sänkt min elförbrukning med 10 procent under ett år, har min elräkning skenat med mer än det dubbla. Så för mig är elpriset en viktig fråga i valet.
Elkris • Publicerad 9 september 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur mycket högre blir elpriserna i vinter?
Hur mycket högre blir elpriserna i vinter?Foto: EXPONERA / TT

Enligt media kommer priserna att stiga och villaägare i södra Sverige kan vänta sig en fyrdubbel prisökning. För mig innebär detta att vi måste dra in på all onödiga kostnader, jobba extra för att spara till elräkningarna i vinter. Det känns så där lagom roligt att spara till en elräkning samtidigt som elbolagen plockar ut vinster och Sverige exporterar mer el än de flesta andra länderna i EU.

Under decennier har regeringar från höger till vänster varit eniga att även statliga bolag ska vara vinstdrivande. När det gäller elpriserna ser vi nu resultatet. Man har gjort en avreglering till förmån för den europeiska marknaden
.

Annons

Sverige kan nu snabbare och billigare sälja överskottet av el till andra länder än södra Sverige. I Sverige råder det ingen elbrist, tvärtom har vi en överproduktion i norr. Det är inte så att det är brist på överföringsmöjligheter från norra till södra Sverige. Flaskhalsen är att elen ska vidare till EU.

”Givetvis ska vi sälja den elen som blir över men först måste vi förse vårt eget land med el.”

Vi sitter med ett system som i mångt och mycket är skapat av EU. Sverige avreglerade sin inhemska elhandel för den europeiska elmarknaden.

EU-länderna är sammankopplade i ett stort gemensamt elnät. Vårt elpris påverkas av andra länders dumdristiga beslut, som när Tyskland bestämde sig för att avveckla sin egna elförbrukning för att satsa på rysk gas och hamnade i knät på Putin.

EU har även infört ett system som delat in Sverige i fyra olika område för att EU ansåg att genom indelningen blir det tydligt att det finns överföringsbegränsningar för marknaden. Indelning i elområden innebär också att aktörer i olika länder behandlas lika vid hanteringen av flaskhalsar, vilket är ett krav enligt europeisk lagstiftning. Skåne och område fyra är en sån här så kallad flaskhals för exporten till kontinenten. Prisskillnader mellan två elområden uppkommer när överföringskapaciteten inte räcker till för att överföra den el som marknaden efterfrågar.

För mig borde valet handla om att Sverige ska producera el till Sverige och de svenska folket i första hand och inte till den europeiska marknaden. Givetvis ska vi sälja den elen som blir över men först måste vi förse vårt eget land med el. En prissättning på elen som är låg och ser likadan ut oavsett om du bor i norr eller söder. När det uppstår överskott kan elbolagen få sälja till kontinenten.

Robert Nilsson Ahlberg, Tillsammans för Kristianstad

Annons
Annons
Annons
Annons